Kondensation
Hej!
Vad är det som gör att ett ämne kan kondenseras?
Läste i min kemibok att det är van der Waalsbindningar som gör att opolära gaser kan kondenseras men vad är det då som gör att ämnen utan van der Waalsbindningar kan kondenseras?
Hej!
Att ett ämne kondenseras innebär att det går från att vara i gasform till flytande form då molekyler inte har tillräcklig energi för att kunna trotsa de intermolekylära bindningarna som i övrigt finns mellan molekyler när ämnet är i fast eller flytande form. Med energi syftar jag på att värmerörelsen (rörelseenergi, värmeenergi) bidrar till att bindningen mellan en viss molekyl och andra molekyler försvagas. Van der Waalsbindning finns mellan opolära molekyler, men också mellan andra molekyler som inte är opolära. Andra intermolekylära bindningstyper såsom dipol-dipolbindning eller vätebindning håller också ihop molekyler, men det kräver att molekylen är en dipol (tex vatten med en mer positiv och en mer negativ sida).
Anledningen till att molekylen "tappar" energi och alltså först kan avdunsta och trotsa de intermolekylära bindningarna, men sedan inte kan det, antar jag kanske kan bero på energiomvandlingar när en högre temperatur bidrar till värmerörelse och att den rörelsenenergin avtar när den övergår till en annan slags energi eller att rörelsen sprids till andra molekyler, men att dessa "bromsar" den specifika molekylens rörelse när de stöter i varandra. (Vet tyvärr inte helt säkert, utan gissar på att det är så).
Hoppas det var till någon hjälp. Jag tipsar om att fråga din lärare om du är osäker och jag är trots allt en amatör :) .
Det finns van der Waalsbindningar mellan alla sorters molekyler, men om det finns någon annan intermolekylär kraft (vätebindning eller dipol-dipolbindning) så är de så mycket starkare att van der Waalsbindningen inte spelar någon roll. Det är som om jag är i trädgården och har på musik på hög volym - att jag inte kan höra några syrsor betyder inte att de inte finns där.