koncentrerarad svavel syra reagerar med socker
när koncentrerarad svavel syra reagerar med socker blir de till svart fasta amne o expanderar
man kan nån förklara vad socker här blivit till ?
jag har läst bara resultat av experiment i boken men inte vad det som sker
så hjälp mig med det
MVH
Koncentrerad svavelsyra är hygroskopisk, vilket betyder att det drar till sig vatten och är uttorkande. Socker är en kolhydrat och namnet ”kolhydrat” avslöjar vad som händer. Socker består kemiskt sett av kol och vatten (hydrat). När man tillsätter svavelsyran så dras vattnet ut medan kolet blir kvar. Det utvecklas även värme som förångar en del vatten och får det hela att expandera.
jag förstår det som du säger men förstår inte varför expanderar?
Det blir gasutveckling (vattenånga). Gasbubblor fastnar i den svarta massan och får dess volym att öka.
Teraeagle skrev :Det blir gasutveckling (vattenånga). Gasbubblor fastnar i den svarta massan och får dess volym att öka.
okej men när den här svarta massan kommer ut i bägaren / liknande är den alldeles hårt .... hur kan det vara så ? är vatten ånga avdunstat ?
Vet ej. Kol i sig är ju hårt och det kan säket ske någon sorts agglomerering som gör att partiklarna bildar en hård skorpa.
Teraeagle skrev :Vet ej. Kol i sig är ju hårt och det kan säket ske någon sorts agglomerering som gör att partiklarna bildar en hård skorpa.
betyder agglomerera att partiklerna klumpar ihop sig?
Vattnet blir till vattenånga och vattenångan har stor volym.
Smaragdalena skrev :Vattnet blir till vattenånga och vattenångan har stor volym.
tack så mycket
paruthy18 skrev :Teraeagle skrev :Vet ej. Kol i sig är ju hårt och det kan säket ske någon sorts agglomerering som gör att partiklarna bildar en hård skorpa.
betyder agglomerera att partiklerna klumpar ihop sig?
Yes!
tack för hjälpen
Teraeagle skrev :Koncentrerad svavelsyra är hygroskopisk, vilket betyder att det drar till sig vatten och är uttorkande. Socker är en kolhydrat och namnet ”kolhydrat” avslöjar vad som händer. Socker består kemiskt sett av kol och vatten (hydrat). När man tillsätter svavelsyran så dras vattnet ut medan kolet blir kvar. Det utvecklas även värme som förångar en del vatten och får det hela att expandera.
vad gör att svavelsyra drar sig till vattnet?
Det är en stark syra som väldigt gärna drar till sig vatten så att den själv kan delas upp i vätejoner och sulfatjoner.
vad är egentligen en syra ? eller jag menar om man säger svavelsyra betyder det att svavel har löst sig i vatten ?
En syra kan definieras på flera olika sätt. På grundskolenivå är den vanligaste definitionen "ett ämne som avger vätejoner". Svavelsyra är inte svavel löst i vatten, utan svavelatomer som binder till fyra syreatomer varav två syreatomer sedan binder till varsin väteatom. Det är en molekylförening.
okej men hur bildas de egentligen o är koncentrerad svavelsyra betyder de har löst sig i mindre vatten eller de har reagerat med mer väte?
Koncentrerad svavelsyra innehåller helt enkelt mindre vatten än utspädd svavelsyra, på samma sätt som koncentrerad saft innehåller mer vatten än drickfärdig saft.
Den vanligaste främställningsmetoden kallas för kontaktprocessen:
okej... tack för svaret
men tex i skolan om vi använder HCl tex är den ofta löst med vatten eller är den rent syra?
Det är utspädd syra. Just saltsyra är dessutom en gas i ren form, så den är svårare att få i koncentrerad, flytande form.
men jag förstår inte det du skrivit?
är HCl finns i gasform?
Ja, HCl är en gas som man bubblar genom vatten för att få fram den syra som ni använder på skolan. Ett liknande exempel är när man leder ner koldioxid i vatten för att få kolsyrat vatten.
aha... nu förstår jag men om i syran är blandat med vatten så varför säger man inte H3ClO utan man bara säger gasens nämn som HCl?
H3ClO skulle betyda att HCl har reagerat med H2O och bildat en molekylförening, men det sker inte. Däremot löses gasen HCl i vattnet och delas upp i vätejoner H+(aq) och kloridjoner (Cl-).
aha nu förstår jag
alltså laddningar tar ut varan o skriver vi fortfarande HCl?
är H jon och Cl jon är helt fria i lösning ? varför kan de inte bilda en jonbindning som en salt gör ?
Teraeagle skrev :En syra kan definieras på flera olika sätt. På grundskolenivå är den vanligaste definitionen "ett ämne som avger vätejoner". Svavelsyra är inte svavel löst i vatten, utan svavelatomer som binder till fyra syreatomer varav två syreatomer sedan binder till varsin väteatom. Det är en molekylförening.
men jag förstår inte en sak ännu ...
alltså för att svavelsyra ska bli en syra m.a.o för att avge H joner måste de vara lösta i vatten eller har de H joner i själva molekyl förening?
Det måste inte vara löst i vatten för att räknas som syra. Som jag skrev så betyder ordet ”syra” förmåga att avge vätejoner. Den förmågan finns även om syran inte är löst i vatten.
jag förstår ! tack för svaret