Koncentrationen i procent
Hur räknar man ut substansmängden av ett ämne om man får koncentrationen i procent? T.ex. Om man vet att man har 100 dm3 20 procentig saltsyra, hur räknar man då ut substansmängden? Vi vet ju då att vi har 20 dm3 saltsyra, d.v.s. vi har volymen saltsyra. Eller räknar man som att koncentrationen är lika med 0,2 mol/dm3 så att substansmängden blir 0,2*100=20 mol? Är det substansmängden eller volymen saltsyra som blir lika med 20? Säkert en jättedum fråga men det står helt still i mitt huvud just nu :/
Man måste veta densiteten för lösningen också för att kunna lösa den här uppgiften. Enligt engelska Wikipedia har 20 %-ig saltsyra densiteten 1,098 kg/dm3. Om vi räknar på 1 liter har vi alltså 1,098 kg lösning. 20mass-% av detta är HCl, d v s 219,6 g. Kommer du vidare härifrån?
Smaragdalena skrev:Man måste veta densiteten för lösningen också för att kunna lösa den här uppgiften. Enligt engelska Wikipedia har 20 %-ig saltsyra densiteten 1,098 kg/dm3. Om vi räknar på 1 liter har vi alltså 1,098 kg lösning. 20mass-% av detta är HCl, d v s 219,6 g. Kommer du vidare härifrån?
Jag bör väl ta reda på molmassan därefter. Går den att räkna ut för 20%ig HCl (vet hur man räknar ut vanligtvis men nu innehåller den ju andra saker än H och Cl också) på en gymnasienivå? Eller måste sedan information vara med i uppgiften? Och när jag räknar ut koncentrationen sedan, utgår jag då från totalvolymen?
Att ta reda på molmassan för HCl borde vara en enkel uppgift på gymnasienivå. HCl består bara av två atomer. Vi kan ta nästa steg när du har kommit dit.