kompost
Hej!
vad finns det för för- och nackdelar med kompostering av matavfall?
De jag kan komma på just nu är:
fördelar:
- ger gödsel där man kan vara helt säker att den inte innehåller skadliga ämnen för marken, som till exempel tungmetaller.
nackdelar:
- När mikroorganismerna bryter ned matavfallet bildas metan som en restprodukt. Metan är en stark växthusgas som ökar den globala uppvärmningen.
Om avfallen inte komposteras, vad händer med det då? Är detta positivt eller negativ?
Hur kan man vara helt säker på att inte gödsel från kompost inte innehåller skadliga ämnen när maten man slänger absolut kan innehålla det?
mrpotatohead skrev:Hur kan man vara helt säker på att inte gödsel från kompost inte innehåller skadliga ämnen när maten man slänger absolut kan innehålla det?
Det går att analysera och undersöka om det finns skadliga ämnen, men det finns inga garantier för att det inte finns skadliga ämnen.
Jag förstår. Hur kan jag svara istället?
mag1 skrev:mrpotatohead skrev:Hur kan man vara helt säker på att inte gödsel från kompost inte innehåller skadliga ämnen när maten man slänger absolut kan innehålla det?
Det går att analysera och undersöka om det finns skadliga ämnen, men det finns inga garantier för att det inte finns skadliga ämnen.
Ja det var det jag menade...
Ha en fin dag skrev:Jag förstår. Hur kan jag svara istället?
Kanske typ:
- Mindre sopor
- "Gratis" gödsel. Mycket näringsrik, bra att ha i trädgård
mrpotatohead skrev:mag1 skrev:mrpotatohead skrev:Hur kan man vara helt säker på att inte gödsel från kompost inte innehåller skadliga ämnen när maten man slänger absolut kan innehålla det?
Det går att analysera och undersöka om det finns skadliga ämnen, men det finns inga garantier för att det inte finns skadliga ämnen.
Ja det var det jag menade...
Jag sökte lite snabbt på "rötslam analys gödsel" och fick bl.a. dessa träffar:
https://www.naturskyddsforeningen.se/artiklar/slam-fran-ditt-avlopp-blir-godsel-pa-akern/