Komposantuppdelning magnetfält
Hej! Fick denna uppgift på en tenta och failade totalt.
Kunde verkligen inte förstå hur man skulle lösa denna, förstår liksom inte tänket.
Har inte hittat någon annan uppgift som liknar denna heller.
Hur kommer man på att "Ja justja, man ska komposantuppdela sedan räkna ut B med hjälp av pythagoras" ?
Hmmm... Punkten P är så placerad att den är i förlängningen av alla tre magneterna, då behöver man inte bry sig om att magnetfältet kröker sig på ett krångligt sätt, utan det blir två pilar som pekar uppåt och en åt höger, alla lika långa. Vi kan flytta om pilarna så att det blir en triangel med sidorna 1, 2 och roten-ur-5, och roten-ur-5 motsvarar flödestätheten 21 mT.
Smaragdalena skrev:Hmmm... Punkten P är så placerad att den är i förlängningen av alla tre magneterna, då behöver man inte bry sig om att magnetfältet kröker sig på ett krångligt sätt, utan det blir två pilar som pekar uppåt och en åt höger, alla lika långa. Vi kan flytta om pilarna så att det blir en triangel med sidorna 1, 2 och roten-ur-5, och roten-ur-5 motsvarar flödestätheten 21 mT.
ja precis, men alltså, hur vet man ens att det resulterande magnetfältet kommer att bli riktat snett åt höger? Känns som jag missat något fundamentalt. Jag tänkte att alla de tre magneterna bidrar med 7 mT var, och om man tar bort 2, ja då är det ju endast 7 mT kvar. Är det pga. Induktion som de andra magnetfälten "blir kvar" ?
Så hade det varit om alla tre magneterna hade "pekat åt samma håll" men man ser ju på bilden att en av magneterna är på tvären jämfört med de andra.