Komposantuppdelning, heurika 1, kap 11, exp 2 å 3.
Exempel 2 och 3, med lösning 2 och 3. Hur har de kunnat komosantuppdela, så exakt? i Det 1:a fallet får man bara reda på att det är 20 graders vinkel, sen står det längden av rektangels sidor bestämmer nu stoleken av de komposanter f1 och f2 som kan ersätta tynnden. A men hur vet man vad längden är på rektangels sidor?
I exempel 3 har de dragit normalen och så kan man se att det bildas en rätt vinkel? Och sen kan man dela upp den på friktionskraft, och en till, Hur? hur fick de fram att den är av x längd eller att friktionskraften är 0,33 kN?
Om möjligt någon bra hemsida eller andra källor som går igenom krafter och rörelser på ett begripligt sätt.
Super Tack! <3
Beluga skrev:men hur vet man vad längden är på rektangels sidor?
Eftersom tyngden är 0.7 kN och pilen är 7 cm lång får du att 1 cm motsvarar 0.1 kN. Alltså kan du ta din linjal och mäta längden på rektangelns sidor, du kommer få att de är 6.6 cm och 2.4 cm långa. Du skulle kunna beräkna detta med trigonometri genom:
I exempel 3 har de dragit normalen och så kan man se att det bildas en rätt vinkel? Och sen kan man dela upp den på friktionskraft, och en till, Hur?
Vad menar du med hur? Vill du att fler krafter ska påverka personen? Du har en normalkraft som är normal till hustaket och en friktionskraft som är parallell med hustaket och pekar upp till vänster. Komponenten av din tyngd som drar i dig ned för planet pekar snett nedåt så för att du ska sitta kvar och inte glida ner måste friktionen motverka den och peka snett uppåt.
Normalkraften och friktionskraften måste vara lika med tyngdkraftens komponenter, annars kommer du sjunka genom taket eller glida ned för det.
hur fick de fram att den är av x längd eller att friktionskraften är 0,33 kN?
Det är samma som ovan. 1 cm i ritningen motsvarar 0.1 kN och när de mäter pilen (du kan göra det med en linjal i din bok) så är den 0.33 cm lång. Därmed är friktionskraften 0.33 kN.
Ja den första figuren, där täkte jag om krafterna inte var givna i en komposantuppdelning av ''boken'' utan hur skulle man ta reda på de själv (att ta linjal och mäta, behöver man inte vara Einstein för, Jag säger som Magdalena Andersson som bar på Sveriges budget (flera kg papper) från där hon sitter, in i riksdag, på frågan, kunde inte du bara ladda ner det på usb-minne, så fans det klockrent svar, -det kändes inte särskild 2019, det var roligare att bära (vardagsmotion) (det så det känns med linjal, lite ¨gammaldags¨ vi har trots all grafräknare.
På tal med grafräknare, i Del 2, så (om man bort ser att pilarna var utritade av boken (den har sitt eget liv) så försökte jag ta t.ex. 0,6 x cos(90) och så hoppades jag att få fram friktionen och 0,6 x sin(90). Det gick ingen vidare, men när jag kommer till uppgifterna så kommer jag förstå hur man gör. (inget är omöjligt, allt som känns omöjligt, ta bara lite längre tid)