Komposanter och F=ma
Följande uppgift:
Har följande lösning:
Vad är det som säger att FS är samma i båda ändarna. Är det alltid så?
Vad är det som säger att Fs är större än m2g?
Vad är det som säger att a inte är noll för hela grejen?
Anto skrev:Vad är det som säger att FS är samma i båda ändarna. Är det alltid så?
Vad är det som säger att Fs är större än m2g?
Vad är det som säger att a inte är noll för hela grejen?
Uppgiften säger att friktionen kan anses vara försumbar.
Det gäller då även trissan, så spänningen i snöret är samma på båda sidor. (Snöret glider eller så försummas trissans tröghetsmoment.)
Sedan är dat bara att ställa upp systemet med ekvationerna.
Lösningen leder då till att FS är mindre än m2g.
Utan friktion kan accelerationen bara vara noll vid speciella kombinationer av massorna och vinklar, se https://nl.wikipedia.org/wiki/Clootcransbewijs av Stevin.
Jag förstår fortfarande inte riktigt varför FS är samma i båda ändarna. Du förklarar det som att det inte finns någon friktion, men vad har det med saken att göra? Återigen; är det alltid så?
Jag menar inte det otrevligt utan är bara nyfiken.
Det jag menar är varför FS är samma i båda ändarna?
Anto skrev:Jag förstår fortfarande inte riktigt varför FS är samma i båda ändarna. Du förklarar det som att det inte finns någon friktion, men vad har det med saken att göra? Återigen; är det alltid så?
Inte alltid. Jag nämnde redan undantaget som när det är friktion eller när snöret sitter fast. Jag nämnde fallet när trissan har ett tröghetsmoment.
Sedan gäller det inte heller om repet har massa som inte är försumbar, t ex när det hänger ner eller när det är en massa som accelererar. I det här fallet skulle man då behöva analytisk mekanik för att bestämma accelerationen.
Ok, nu förstår jag när FS är samma. Men varför är den samma. Kan du förklara genom kraftresonemang eller liknande?
Anto skrev:Ok, nu förstår jag när FS är samma. Men varför är den samma. Kan du förklara genom kraftresonemang eller liknande?
Jag vet inte exakt. Om man betraktar en (del av) en sträng gäller det vanliga
Om det inte finns andra krafter (som friktion eller som repets tyngd) är det summan av kraften åt ena hållet och kraften åt andra hållet.
Om accelerationen är noll (det statiska fallet) betyder det att båda krafter är lika. Det är till exempel också vid vågor på en sträng och där tar man med strängens massa för att räkna ut våghastigheten.
Om det är acceleration (som i den här uppgiften) är skillnaden mellan båda krafters storlek lika med och den vanliga approximationen är att försumma snörets massa i förhållande till de andra massorna i systemet.
I skoluppgifter brukar det vara underförstått att göra dessa approximationer även när de är orealistiska. Till exempel vid uppgifter om Arkimedes princip om ankare försummas ankarkedjens massa :)
Till slut vill jag rekommendera att gå leka med lite med snören och rep.