Komplexa andragradsekvationer
Hej!
Jag ska lösa
Först kvadratkompletterar jag och får
Därefter sätter jag w =
och blir då
Tar reda på absolutbeloppet för =
Skapar ett ekvationssystem av allt detta
Och det är nu det blir problem då ekv 1 adderat med ekv 3 blir och a borde vara ett tal utan särskilt många decimaler för att jag ska få rätt svar enligt facit, men hur jag än räknar blir det bara en massa decimaler i denna ekvation. Jag misstänker att jag gjort fel i kvadratkompletteringen men jag vet inte vad. Någon som kan hjälpa?
Kvadraten av (3-2i)/2 är inte ett reellt tal.
Bubo skrev:Kvadraten av (3-2i)/2 är inte ett reellt tal.
Jag förstår inte hur det påverkar min uträkning?
qazedc skrev:Bubo skrev:Kvadraten av (3-2i)/2 är inte ett reellt tal.
Jag förstår inte hur det påverkar min uträkning?
w^2 får jag eftersom z+(3-2i/2) är w, så får jag w i kvadrat -6i - 5/4. Flyttar över -6i - 5/4 till höger led och får w i kvadrat = 6i + 5/4. Ser nu att det är lite otydligt, men vi har fått lära oss att substituera på detta sätt och sedan jämföra realdelar och imaginära delar. w^2=6i + 5/4 och w^2 är även a^2-b^2+2abi . Jämför realdelar och imaginära delar och få a^2-b^2 = 5/4 och 2ab = 6
Titta på din kvadratkomplettering igen.
Det gör ju att du får helt andra siffror att jobba med. De -5/4 som du subtraherar när du kvadratkompletterar skall vara men är inte ((3-2i)/2)^2.
AndersW skrev:Det gör ju att du får helt andra siffror att jobba med. De -5/4 som du subtraherar när du kvadratkompletterar skall vara men är inte ((3-2i)/2)^2.
Insåg att jag skrev lite otydligt, läs min redigering på föregående kommentar
Jo men de 5/4 du subtraherar i din kvadratkomplettering, Vad är de? Vad kommer de ifrån? Det skall vara men detta får jag till något helt annat.
AndersW skrev:Jo men de 5/4 du subtraherar i din kvadratkomplettering, Vad är de? Vad kommer de ifrån? Det skall vara men detta får jag till något helt annat.
Detta är väl helt galet, men det är så jag har gjort på övriga tal och det har fungerat
Det är fortfarande så att . Du saknar en komplexterm i detta. Det är bara detta ( tror jag) sedan är din metod korrekt.
Hej Q!
Du påstår att är samma sak som , vilket är fel.
AndersW skrev:Det är fortfarande så att . Du saknar en komplexterm i detta. Det är bara detta ( tror jag) sedan är din metod korrekt.
Ok, fattar det nu men får fortfarande inte ihop svaret. Är kvadratkompletteringen (z+((3-2i)/2))^2 -3i -5/4 ??
Skrev ett utförligt svar om mina uträkningar men sidan uppdaterades och mitt svar försvann och nu är jag för frustrerad för att skriva om det. Har suttit med detta i över en timme nu men jag får inte z=2i eller z=-3. Mitt absolutbelopp blir 13/4 vilket bara resulterar i kvadratrötter i mina ekvationer i den senaste uträkningen jag gjorde. blir galen
Du kan räkna på ett papper och lägga in en bild.
qazedc skrev:AndersW skrev:Det gör ju att du får helt andra siffror att jobba med. De -5/4 som du subtraherar när du kvadratkompletterar skall vara men är inte ((3-2i)/2)^2.
Insåg att jag skrev lite otydligt, läs min redigering på föregående kommentar
qazedc, det står i Pluggakutens regler att man inte får redigera ett inlägg som har blivit besvarat (däremot är det OK att komplettera det med t ex en rättelse). Detta beror på att om du ändrar ditt inlägg och tar bort det som var fel, så blir tråden väldigt svårbegriplig. /moderator
Ja, kvadratkompetteringen är korrekt nu. Jag såg ett fel till du gjort i dina ekvationer som nog resulterar i dina rötter. Den tredje ekvationen är ju pythagoras sats, bör det inte vara absolutbeloppet av (w)^2 i HL?
Glöm inte sedan att det är w du räknat ut, inte z.
Hej Q!
Kvadratkomplettering av andragradspolynomet ger
där . Notera att så andragradsekvationen som ska lösas är
där .
Skrivs andragradsekvationen på rektangulär form med får man följande ekvation.
.
För att detta ska vara möjligt måste realdelarna vara lika och imaginärdelarna vara lika, vilket ger ett ekvationssystem.
och .
Modulen (absolutbeloppet) till det komplexa talet ska vara lika med modulen till det komplexa talet vilket ger ekvationen
.
Detta medför att
och
vilket betyder att eller och eller . Tillsammans med kravet att ser man att om så måste och om så måste .
Resultat: Det komplexa talet kan anta två möjliga värden, eller , vilket medför att det komplexa talet kan anta något av de två möjliga värdena eller .