Kommentarer Utredande Text
Hej, jag har nyligen skrivit en utredande text.
Skulle bli oerhört glad om någon vill ta sin tid och ge mig lite respons om vad jag kan förbättra.
Visa din text.
Språk, kultur och identitet
Språket har en stor betydelse för oss individer. Enligt Svenska 1 Helt enkelt använder sig folk av språket för att både kommunicera med varandra och även för att även skapa ett slags gemenskap i form av grupper (Winqvist, Lena & Nillson, Annika, 2015, s.225.) Kulturer har även en stor roll. Både kulturen och språket används för att kunna påverka hur en blir sedd. Språket används även för att kunna ge ledtrådar om en person, exempelvis vilken grupp hen tillhör. Ibland hör man hur språket och kulturen påverkar oss mycket i vardagen genom att bilda vår identitet. Men på vilket sätt påverkar de oss och vår identitet?
Identiteten beror mycket på språket en individ talar. Texten ”Modersmålet och den språkliga identiteten” nämner att en individ kan bli påverkad av språket genom att det bidrar till en bild av hur man är som person, såsom sättet man uttrycker sig[EJ1] [IT2] på och vilken grupp man tillhör. Texten säger även att utan språket hade man inte kunnat identifiera sig bland folk eftersom ingen kan uppfatta hur man är som person. Flerspråkigheten framgår om hur dess makt och följder påverkar oss (Din språkliga identitet, 2004)[EJ3] . Ett exempel på konsekvenserna är att man får en bättre chans att identifiera sig bland personer som kan språket då man kan förstå varandra bättre, eftersom det blir lättare att kommunicera med varandra.
Kulturen har även samma påverkan. Antirasistiska Akademin visar att man ofta blir sedd på olika sätt beroende på vilken kultur man tillhör då folk har olika tankar kring olika kulturer. Ett exempel är att en två svenskar, varav en med tillhör även en utländsk kultur kommer inte alltid att bli sedda på samma sätt. Ofta berättar kulturerna hur personerna lever och hur de ser på saker och ting. Dessa tankar kan till exempel baseras på fördomar som samhället ofta förväntar sig av en person att vara. En variant av fördomar folk brukar ha är normer. Dessa går till som så att folk identifieras vara de samhället förväntar sig. De som blir drabbade av fördomarna kommer inte alltid att få chansen att visa sina sanna jag. Folks tankar och fördomar kommer istället avgöra hur personerna identifierar sig vara. Makten en individ egentligen har över sin identitet kommer istället ligga bland samhällets händer där de bestämmer hur en person kommer att vara. Men kulturer kan även skapa en bättre uppfattning av folk genom att man vet vilken kultur eller vilka kulturer folk ser sig tillhöra.
Språket utvecklas och påverkas konstant, främst av sättet det används på och av vilka personer det används av. Enligt Värsta språket (SVT Öppet arkiv, 2002) är sociolekter en av de största faktorerna. Dessa bidrar till språkets utveckling genom att deras sätt att använda språket skiljer sig åt. Ett exempel på en sociolekt är ungdomsspråket. Det bidrar till språkets utveckling genom att det ibland använder sig av nya låneord. Många skapas och används vilket leder till att språket varierar sig åt på sättet det används. Sociolekter kan även bilda nya sätt att använda sig av språket, såsom olika språkstilar. Beroende på den sociala rollen man har i samhället anser Värsta språket (SVT Öppet arkiv, 2002) skiljer sig språket från andra personers sätt att använda språk med en annan social roll i samhället. Genom att fler sociolekter finns kommer även flera sätt att använda språket på att utvecklas och fler kan ta del av språket.
Med hjälp av språket kan man även visa vilken åldersgrupp, socialgrupp eller geografisk del man tillhör. Sociolekter är ett exempel man kan använda sig av för att visa den sociala gruppen eller grupperna i samhället man tillhör. Ungdomsspråket kan tala om vilken generation man är ifrån samt kan ge ledtrådar om ens egen ålder. Precis som språket och kulturen har ungdomsspråket utvecklats. Dagens ungdomsspråk skiljer sig från vad det var för exempelvis 30 år sedan. Ungdomsspråket talar om för folk att individer som använder sig av det är oftast runt en ung ålder. [EJ4] Det kan förekomma att människor äldre än ungdomar använder sig av ungdomsspråket, eftersom det inte är något som begränsar folk att använda sig av.
Kulturerna och språk kan dock leda till olika konsekvenser. Ett exempel är att man inte vet vilken kultur eller språk man använder sig av när det finns flera i en plats. Enligt Fausta Marianovic (Leijonhielm, Maria, Marianovic: Språkbrytaren, 2010) kan det vara så att vissa har svårare att se sig tillhöra kulturer när det finns flera kulturer att ta del av. Hon hade en stor rädsla vilket hon sa under en intervju ”Det var som om det inom mig bodde två människor. Vem var jag? Jag var rädd för att dö, bli en annan, om svenskan tog över” (Leijonhielm, 2010). Hon kände sig vara två olika människor, på grund av de olika språken och kulturerna i hennes plats. Under hennes situation vågade hon inte ta del av det svenska språket och kulturen, men hon beskrev det som om svenskan tog över henne. Genom språket kunde hon verkligen visa vem hon var, utan några som helst bekymmer.
Sammanfattningsvis har det visat sig att språket och kulturen påverkar vår identitet genom att vi ska kunna identifiera oss. Med hjälp av språket och kulturen får man både en bättre bild av vem man är samt andra man möter i sin omgivning. Precis som Fausta Marianovic (Leijonhielm, 2010) nämnde används språket som ett sätt att visa vem man verkligen är. Man blir ingen annan person som man ibland kan förvänta sig utan får andra att bli medvetna om vem man är Hon blev slutligen medveten om vem hon faktiskt var och kunde äntligen identifiera sig som svensk genom språket och kulturen hon tog del av. Utan språket och kulturen hon inte varit lika säker om sin identitet som hon är idag.
De här [EJ1], [EJ4] osv ska inte vara med i texten.
Någon?
Bumpa inte din tråd inom 24 timmar efter trådstart. Se regel 1.8. /Smutstvätt, moderator