16 svar
672 visningar
trombas 4 – Fd. Medlem
Postad: 17 jul 2020 20:49

Kom inte in på teknisk fysik, vad ska man göra ett år ?

Hej, 

Kom tyvärr inte in på Teknisk Fysik på KTH men ska testa igen nästa år men undrar vad kan man göra under detta år, fram till nästa höst, har möjlighet att läsa tekniskt basår men vill helst inte läsa saker jag redan läst, kan man kanske läsa enskilda kurser i fysik och matematik på SU för att sedan kunna tillgodoräkna dem nästa år så att om man kommer in så att man inte har slösat ett helt år, har ni några tips på vad jag kan göra ? 

Att läsa enskilda kurser är en utmärkt idé! Dock vet jag inte hur tillgodoräknandena går till mellan just SU och KTH, men det kan säkert vara värt det, om inte annat för att inte tappa kunskaperna. Annars kan du jobba, heltid eller deltid. Det är ofta givande, särskilt om du kan få ett jobb som ligger i närheten av det område du vill jobba inom, men även annars. Du har ett sammanhang där du är uppskattad, du har kollegor, vardagsrutiner, och även något att sätta på ditt cv. :)

Teraeagle 21194 – Moderator
Postad: 17 jul 2020 20:55

Om du vill plugga är det alltid bra att kunna ett tredje språk samt ha grundläggande koll på juridik och ekonomi (ja, det gäller även om du tänker bli ingenjör).

Qetsiyah Online 6574 – Livehjälpare
Postad: 17 jul 2020 21:03 Redigerad: 17 jul 2020 21:09

Skicka mail och fråga SYV eller progamansvarig på respektive program (fysik kand SU och tekfys KTH) om tillgodoräkning mellan universiteten.

Du kan gå envariabelanalys linjär algebra och flervariabelanalys som fristående kurser på distans på andra lärosäten, de kan tillgodoräknas.

Om du är osäker på om du kommer in så gå basåret och acea

trombas 4 – Fd. Medlem
Postad: 17 jul 2020 21:16

Tack för tipsen, ska skicka mail angående tillgodoräknandet mellan SU och KTH. Finns väl alltid en möjlighet att man inte kommer inte genom HP eller MaFy-provet nästa år så kanske ska gå basåret och stå ut med ett år av kurser jag redan läst och angående ett tredje språk så pratar jag också flytande finska utöver svenska och engelska :=) 

Asså du kan ju gå basåret samtidigt som mattekurserma jag nämmde, du behöver inte gå på alla lektioner på basåret.

Tack för tipsen, ska skicka mail angående tillgodoräknandet mellan SU och KTH. Finns väl alltid en möjlighet att man inte kommer inte genom HP eller MaFy-provet nästa år så kanske ska gå basåret och stå ut med ett år av kurser jag redan läst

Om du tror att du kommer att vantrivas, är det nog bättre att du läser strökurser och/eller satsar på HP/MaFy. Det låter ganska onödigt att läsa en utbildning du redan klarat av. Det kommer att ta tid (eftersom du ändå kommer att behöva plugga till tentor, samt eventuella labbar och inlämningsuppgifter). Bättre att spara på din egen tid och ge platsen till någon annan. 

angående ett tredje språk så pratar jag också flytande finska utöver svenska och engelska :=) 

Nice! Vad sägs om ett fjärde språk i sådant fall? Spanska, franska, tyska, arabiska, kinesiska, teckenspråk, japanska, hindi, finns hur många språk som helst du kan välja mellan. :)

Qetsiyah Online 6574 – Livehjälpare
Postad: 17 jul 2020 22:18 Redigerad: 17 jul 2020 22:24

Jag tycker att det är onödigt att börja ett nytt spårk nu, hellre satsa på språket man valde i sexan (spanska fransa tyska). Man kan inte lära sig tillräckligt för att använda i professionella sammanhang eller andra användbara scenarion; det blir mest allmämbildning.

Jag tror inte basår har labbar eller inlämning. Jag kan rekommendera basår på distans också, kth la till det nyss och är öppen för anmälan.

Edit: eller om du inte känner dig klockren på ditt modersmål kan du gå kurser för att uppnå professionell nivå på den. 

trombas 4 – Fd. Medlem
Postad: 17 jul 2020 23:16

Vill allra helst börja läsa redan nu en högre nivå av fysik och matematik så antingen läser jag basår med några strökurser på sidan eller så försöker jag läsa kurser så att jag läser av störst andel kurser från teknisk fysik första år. Får vänta på svar från SYV om tillgodoräknande mellan Su och KTH innan jag bestämmer något. 

Ingen tvekan, ta de tre kurserna jag sa på distans, de är standardiserade och går att tillgodoräkna.

oggih 1376 – F.d. Moderator
Postad: 18 jul 2020 00:59 Redigerad: 18 jul 2020 01:17

Det kan vara värt att söka kurserna redan nu, eftersom det är först till kvarn som gäller vid sen anmälan.

Dock: om du känner att du har tid (och råd, för varje extra studieår kommer så klart till en alternativkostnad) kan du också se det här året som en möjlighet att prova något helt annat än teknik, matematik eller naturvetenskap. Ett extra språk (även på relativt grundläggande nivå) kan, som redan har nämnts i tråden, vara extremt användbart både på ett personligt plan och i ens yrkesliv, men det gäller (i varierande grad) även andra ämnen! Jag hade för egen del möjlighet att läsa lite filosofi och idéhistoria i början av min utbildning eftersom jag hade läst in en del matte i förväg, och har haft väldigt stor glädje av det både privat och som ett intressant perspektiv på mina andra studier. I USA är det vanligt att alla studenter förväntas läsa en del allmänbildande kurser utöver sitt huvudämne, och jag tror att det på många sätt är ett klokt synsätt!

SaintVenant 3956
Postad: 18 jul 2020 01:04

Kan man inte lära sig språk tillräckligt för att använda i professionella sammanhang...?

Språk är alltid användbart och du kan lära dig kommunicera fullständigt acceptabelt utan någon större ansträngning med dagens verktyg. När du är yrkesverksam ingenjör kommer du vara en enorm tillgång om du kan spanska, arabiska eller mandarin. Du behöver inte kunna språket på någon "professionell nivå".

En barndomskompis som läst F och jobbar med halvledare reser till Singapore och Taiwan flera gånger per år genom jobbet. Han fick tjänsten enbart eftersom han lärt sig mandarin när han bott i Kina och studerat på egen hand.

En kursare som jobbar med beräkningsfysik inom pappersindustrin är en enorm resurs när kontakter och nya kontrakt ska knytas i Sydamerika då han lärt sig prata väldigt bra spanska. Med språket kommer även en förståelse för kulturen vilken är ovärderlig i dessa möten för dig och företaget du jobba för.

Ja det kan man, men på ett år kan man inte, vilket trombas bara har. Därför sa jag att om man verkligen vill så satsa hellre på modersmålet eller ett modernt språk man hade sen grundskolan. Man kan lära sig på fritiden, men då behöver man vara intresserad själv vilket inte alla är.

Kinesiska är mitt modersmål men jag skulle inte dra fram det mer än i syftet att presentera mig själv eller i informella jobbsammanhang.

Språk är alltid användbart och du kan lära dig kommunicera fullständigt acceptabelt utan någon större ansträngning med dagens verktyg. 

Du får gärna berätta närmare hur bra barndomskompisen och kursaren är på deras respektive språk, jag tror att det är avsevärt bättre än "fullständigt acceptabelt". 

Jag ser till exempel min nuvarande spanska som fullständigt värdelös, så jag tror inte att språk alltid är användbart. Det är bara det om man kan på en viss nivå.

Det går att lära sig mycket på ett år. Vissa språk är kända för att exempelvis vara lätta att lära sig tala, men svåra att skriva. Dessutom handlar språk om så mycket mer än att kunna tala ett språk på modersmålsnivå. Språk är handlar också om kultur och gemenskap, plus att nya språk ofta ger ett nytt perspektiv på de språk en redan kan. Det ska inte underskattas hur mycket det kan uppskattas att kunna ett språk lite grann, om inte annat för att det ger en närmare anknytning till andra som har det språket som modersmål. 

tomast80 4249
Postad: 18 jul 2020 12:41

Volontär i matematik är också ett alternativ:

https://mvt.se/nyheter/vadstena/18-aringen-blir-volontar-i-tanzania-om4975141.aspx

trombas 4 – Fd. Medlem
Postad: 18 jul 2020 17:43

https://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/kurser/?kKod=10101&lasar=19/20&typ=2 den här utbildningen ser intressant ut, 30hp och den innehåller kurser som linjär algebra, envariebelsanalys m.m. Sedan utöver dessa mattekurser plugga till HP / MaFy-provet. Känns väl som en rimlig plan sen får man se vad man söker till för kurser i vår men det är en annan femma. 

Qetsiyah Online 6574 – Livehjälpare
Postad: 18 jul 2020 18:10 Redigerad: 18 jul 2020 18:10

Den... Det var en gott och blandat (mer blandat än gott), den är bra. Ta flervariabel på distans nån annanstans ifrån sen också!

Svara
Close