Kolhydraters fysikaliska egenskaper
Hejhej! Inför kommande kemiprovet ska vi bland annat kunna resonera kring kolhydraternas fysikaliska egenskaper såsom löslighet. Jag vet inte riktigt vart jag ska börja eller tänka på riktigt, hade någon kunnat hjälpa mig fånga tråden?
Kolhydrater har massor av -OH grupper. Dessa är polära o hjälper till att lösa KH i polära lösningsmedel, tex. vatten. Att försöka lösa KH i opolära lösningsmedel, tex bensen, funkar följaktligen dåligt.
Just det! Gäller detta för de allra flesta kolhydrater?
Finns det andra intressanta fysikaliska egenskaper, eller enbart lösligheten?
Kolhydrater är en heterogen grupp ämnen, precis som kolväten. Och deras egenskaper skiljer sig åt bl.a. beroende på storlek, t.ex. kokpunkter för kolväten varierar mycket beroende på ämnets storlek. Liknande gäller för kolhydrater, där mono- upp till oligosackarider har, som matsnillson skrev, hög löslighet i vatten. Medans polysackarider som stärkelse har låg löslighet.
Kolhydraterna har hydroxigrupper men även minst en annan funktionell grupp, kommer du på vilken? Denna ytterligare funktionella grupp finns två olika typer (som används för att dela in kolkydraterna efter).
De förekommer som D eller L formen, hur kommer det sig?
Vilken form förekommer rent socker i, d.v.s. aggregationstillståndet?
Gällande funktionella gruppen är det väll en karbonylgrupp som antingen är en aldehyd eller en keton? (Aldos & ketos)
D och L isomererna uppkommer som konsekvens av kolhydraters ringformade struktur, som låser OH gruppen på kolatom nr. 1 och hindrar rotation kring kolatomen.
Rent socker förekommer oftast i kristallin form (fast).
Dr.scofield skrev:Gällande funktionella gruppen är det väll en karbonylgrupp som antingen är en aldehyd eller en keton? (Aldos & ketos)
Ja precis.
D och L isomererna uppkommer som konsekvens av kolhydraters ringformade struktur, som låser OH gruppen på kolatom nr. 1 och hindrar rotation kring kolatomen.
Ja på sätt och vis. D/L anger hur ämnet roterar planpolariserat ljus, det är m.a.o. en egenskap som bestäms laborativt. Denna egenskap beror på strukturen, men det är inte något som kommer ifrån strukturen (som t.ex. cis/trans), utan det är något man ser vid experiment. Ett gammalt sätt att indela kolhydraterna på.
Rent socker förekommer oftast i kristallin form (fast).
Ja.