Kolhydrater
Varför är disackarider och polysackarider böjda? Vad är det som gör att de är på sättet?
Hur menar du böjda? Att den ringslutna formen inte är plan kanske?
Hej, vad menar du med ringslutna formen?
Ryhnnnnn skrev:Hej, vad menar du med ringslutna formen?
Det var mest för att förstå vad du frågade om. (kolhydrater förekommer ofta som ringslutna, men kan även avbildas på andra sätt, det finns nog en bild med detta i kemiboken, med t.ex. Fischer- eller Haworth projektioner av kolhydraterna).
Kan du visa någon bild på en "böjd" kolhydrat, eller beskriva den lite mer så blir det enklare att hjälpa dig vidare.
Ryhnnnnn skrev:
Men detta är inte kolhydrater, utan lipider, d.v.s. fetter.
För att förstå varför vissa fettsyror inte är raka, titta på strukturen i bilden. Ser du något speciellt där böjningen är? Något som skiljer sig från de raka mättade fettsyrorna?