Kolhydrater
Bröden innehåller också en del stärkelse och fibrer. Stärkelse är en form av kolhydrater och den består av upp till 1000 glukos ringar hopkopplade till en lång kedja. Fibrer hjälper med att bryta ner stärkelse som finns i bröden till den enklaste formen av kolhydrater “glukos”. Alltså med andra ord fibrer gör kolhydraterna långsamma. När kolhydrater blir långsamma, får inte kroppen hela mängden på en gång, vilket gör att vi inte blir hungriga snabbt och kan behålla energi längre. Efter att stärkelse brutits ner går dem med blodet som glukos.
Hej jag skrev så här om bröden och stärkelse och så behöver jag tips om vad jag skulle kunna lägga till för att utveckla det.
Tack
Bra skrivet! Om man äter ett fiberrikt bröd med långsamma kolhydrater, jämfört med att småäta ett fiberfattigt bröd med snabba kolhydrater lite då och då under dagen - ger det samma mättnadskänsla?
Nej fibrerna hjälper inte till att bryta ner stärkelsen till enskilda glukosmolekyler - det görs av enzymer i kroppen.
Fibrerna kan inte brytas ner i tarmen utan passerar igenom kroppen, men fibrerna är blandade med stärkelsen och det gör att kroppens enzymer inte kommer åt att bryta ned stärkelsen lika lätt - det tar helt enkelt mer tid för enzymen att klyva stärkelsen. Det gör att glukosmolekylerna bildas långsammare och att de då inte tas upp lika snabbt av kroppen.
Och det gör så klart att blocksockret inte stiger lika snabbt, utan det sker långsammare och över längre tid, därav benämningen "långsamma kolhydraterna". Det långsammare och längre varande upptaget av glukos gör att du känner dig mätt längre.