Kolesterol och fetter
Mättande fetter, omättande, animaliska, från växtriket
Totalt "lost" efter att ha funderat över detta.
Om man, tex som min mamma, har högt kolesterol:
1) Ska man kolla bara på hur mycket kolesterol som finns i en produkt?
Men i så fall borde man ju kunna äta hur mycket mättat växtfett som helst - vilket jag utgår från inte är fallet.
Hur adderar man ihop infon från mängd mättat fett + mängd kolestrol till något förståeligt?
2) Och vad är skillnaden mellan mättat fett från djurriket och växtriket?
3) (apropå en hemsidas ord) Varför höjer mättat fett kolesterolet i blodet men inte omättat fett?
4) Varför höjer transfetter kolesterolet?
5) Bryter kroppen ner transfetter på samma sätt som fettsyror som inte omvandlats till detta?
(bara en fundering ur näringssynvinkel och om kroppen kanske lagrar dessa istället för att använda de som energi - pga att kroppen kanske inte kan bryta ner dem)
Kolesterol är nödvändigt för oss. En del kolesterol får vi i oss via maten, men det mesta syntetiseras av kroppen själv. Om vi inte äter tillräckligt mycket kolesterol, kommer kroppen att bilda det vi behöver. Har du läst på svenska och engelska Wikipedia?
(apropå en hemsidas ord)
Vad är det för hemsida du syftar på?
Du har inte skrivit något om "det onda kolesterolet" och "det goda kolesterolet". Det är skillnad på kolesterol och kolesterol.
Jag kan rent allmänt om kolestrol, och har läst på, men just frågorna ovan förstår jag inte / hittar inte svaren på.
SKa se om jag kan få upp hemsidan igen (hamnade där genom googling åt olika håll).
puff :)