Kokpunkter för organiska syror
Hej!
Nu är jag tillbaks efter att ha varit lite inaktiv (mycket skolarbete, jag hinner knappt blinka känns det som!)
Nåväl, jag håller att läsa om karboxylsyror och lärde mig att det finns en karboxylsyra med bensenring, bensoesyra. Dess kokpunkt är 249 grader Celsius. Jag undrar, varför är det en högre kokpunkt än en annan karboxylsyra med sju kolatomer, som heptansyra vars kokpunkt är 223 grader Celsius. Kan det ha något med bensenringens resonansstruktur att göra? Att dessa sju kolatomer har varannan dubbelbinding mellan sig i en cyklisk struktur istället för enkelbindningar?
Tack i förväg,
Hej Bookworm!
Bensoesyran är lite speciell just p.g.a. dess aromatiska ring, där dubbelbindningarna (mer specifikt pi-bindningarna) kan ge upphov till pi-interaktioner, vilket inte sker i t.ex. heptansyran. Dessa ytterligare pi-pi bindningar är förhållandevis starka, och tillför ännu en bindingstyp som behöver brytas för att bensensyran skall kunna koka.
Bilden nedan ger ett exempel på en pi-binding, mellan två vätebindande bensoesyramolekyler överst, som även interagerar med pi-bindingar (gröna) till två andra vätebindande bensoesyramolekyler.
mag1 skrev:Hej Bookworm!
Bensoesyran är lite speciell just p.g.a. dess aromatiska ring, där dubbelbindningarna (mer specifikt pi-bindningarna) kan ge upphov till pi-interaktioner, vilket inte sker i t.ex. heptansyran. Dessa ytterligare pi-pi bindningar är förhållandevis starka, och tillför ännu en bindingstyp som behöver brytas för att bensensyran skall kunna koka.
Bilden nedan ger ett exempel på en pi-binding, mellan två vätebindande bensoesyramolekyler överst, som även interagerar med pi-bindingar (gröna) till två andra vätebindande bensoesyramolekyler.
Hej!
Nu förstår jag !
Tack så väldigt mycket mag1 :)