2 svar
802 visningar
Manna behöver inte mer hjälp
Manna 10
Postad: 23 nov 2017 18:08 Redigerad: 23 nov 2017 18:10

Kokpunkter för olika grundämnen?

Hej, har en fråga angående kokpunkten hos vätgas och syrgas, hoppas ni kan besvara den :)

Syrgas ska tydligen ha en större kokpunkt (-183 grader) än vätgas (-252,9 grader) eftersom att den har mer elektroner och det krävs mer energi att sära på dessa...? (Inte riktigt säker på förklaringen)

Borde dock inte vätgas ha en högre kokpunkt än syrgas, eftersom att vätgas elektron ligger närmare atom kärnan vilket gör att den attraheras mer och därmed skapar en starkare bindning som man måste hetta upp mer för att kunna få ämnet i rörlighet (gasform).

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 23 nov 2017 18:16 Redigerad: 23 nov 2017 18:18

Molekylerna i vätgas och syrgas binder till varandra med svaga van der Waals-krafter. De uppstår när man får tillfälliga laddningsförskjutningar inom molekylerna så att det bildas plus- och minuspoler. Fler laddningsförskjutningar ger starkare van der Waals-krafter som i sin tur ger högre kokpunkt.

Är det mer eller mindre sannolikt att någon av de två elektronerna i en H2-molekyl, jämfört med någon av de 16 elektronerna i en O2-molekyl ska hamna på fel ställe? Om det händer får man en laddningsförskjutning.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 23 nov 2017 18:19

Nej, man särar inte på atomerna i en syremolekyl (eller vätemolekyl) när de förångas/kokar. De krafter som behöver övervinnas när något kokar är någo av de svaga krafterna (vätebindning, dipol-dipolbindning eller van der Waals-kraft). Både vätgas och syrgas är opolära molekyler, så i båda fallen gäller det att det är vdW som behöver övervinnas. Det som påverkar styrkan hos van der Waals-kraften  är molekylens area. En syremolekyl är större än en vätemolekyl, så vdW-krafterna blir större och kokpunkten blir högre (man säger inte större) för syrgas än för vätgas.

Svara
Close