Kokpunkt och smältpunkt
Hej
Är det inte så att ämnen med starka intermolekylära bindningar ger högre kok och smältpunkt? Betyder det inte att ett ämne som har smältpunkten -11 grader celsius har starkare bindningar än ett ämne som har smältpunkten -17 grader celsius?
Det står i min bok att omättade kolväten är mer reaktiva än mättade kolväten.Måste det här inte betyda en högre kok- och smältpunkt för mättade kolväten? Så varför är smältpunkten för eten -169 medan smältpunkten för etan är -183 grader celsius?
Tack på förhand
Happylife skrev:Hej
Är det inte så att ämnen med starka intermolekylära bindningar ger högre kok och smältpunkt? Betyder det inte att ett ämne som har smältpunkten -11 grader celsius har starkare bindningar än ett ämne som har smältpunkten -17 grader celsius?
Ja, så kan du beskriva sambandet.
Det står i min bok att omättade kolväten är mer reaktiva än mättade kolväten.Måste det här inte betyda en högre kok- och smältpunkt för mättade kolväten?
Nej inte nödvändigtvis. Kok- och smältpunkterna beror på hur starkt molekylerna binder till varandra, d.v.s. hur mycket energi som krävs för övervinna attraktionskrafterna/bindningarna mellan molekylerna, så att ämnet t.ex. smälter.
Att omättade ämnen är mer reaktiva, beskriver hur ämnet beter sig vid en kemisk reaktion, när bindningarna inom molekylen bryts/nya bindningar skapas.
Så varför är smältpunkten för eten -169 medan smältpunkten för etan är -183 grader celsius?
Tack på förhand
Vilka skillnader finns det mellan molekylerna?
Hur tror du denna skillnad kan påverka hur molekylerna binder till varandra?