1 svar
115 visningar
Happylife 89
Postad: 14 maj 2023 21:11

Kokpunkt och smältpunkt

Hej

Är det inte så att ämnen med starka intermolekylära bindningar ger högre kok och smältpunkt? Betyder det inte att ett ämne som har smältpunkten -11 grader celsius har starkare bindningar än ett ämne som har smältpunkten -17 grader celsius?

Det står i min bok att omättade kolväten är mer reaktiva än mättade kolväten.Måste det här inte betyda en högre kok- och smältpunkt för mättade kolväten? Så varför är smältpunkten för eten -169 medan smältpunkten för etan är -183 grader celsius? 

 

Tack på förhand

mag1 9478
Postad: 15 maj 2023 23:05
Happylife skrev:

Hej

Är det inte så att ämnen med starka intermolekylära bindningar ger högre kok och smältpunkt? Betyder det inte att ett ämne som har smältpunkten -11 grader celsius har starkare bindningar än ett ämne som har smältpunkten -17 grader celsius?

Ja, så kan du beskriva sambandet.

 

Det står i min bok att omättade kolväten är mer reaktiva än mättade kolväten.Måste det här inte betyda en högre kok- och smältpunkt för mättade kolväten?

Nej inte nödvändigtvis. Kok- och smältpunkterna beror på hur starkt molekylerna binder till varandra, d.v.s. hur mycket energi som krävs för övervinna attraktionskrafterna/bindningarna mellan molekylerna, så att ämnet t.ex. smälter.

Att omättade ämnen är mer reaktiva, beskriver hur ämnet beter sig vid en kemisk reaktion, när bindningarna inom molekylen bryts/nya bindningar skapas.

 

Så varför är smältpunkten för eten -169 medan smältpunkten för etan är -183 grader celsius? 

Tack på förhand

Vilka skillnader finns det mellan molekylerna?

Hur tror du denna skillnad kan påverka hur molekylerna binder till varandra?

Svara
Close