Kokpunkt och smältpunkt
Vad avgör ett grundämnes kokpunkt och smältpunkt?
Är det elektronegativtet och vilken bindning?
Det beror på vilken bindning grundämnet har! Van det waalsbindning har de svagaste och därför den lägsta kok och smältpunkten, sedan kommer dipol-dipolbindningar, därefter vätebindningar, sedan kovalenta bindningar (tex grafit och diamant) och till sist ämnen som har Jon-bindningar!
Redigering:
Ju starkare bindning desto högre kok och smältpunkt och van ser waalsbindning är svagast medan Jon-bindningar är de starkaste!
Hoppas jag kunde hjälpa lite!
har storleken och elektroengativtet det också??
Storleken spelar in lite eftersom ju större laddning en atom har desto större är attraktionskraften vilket gör att det är svårare att bryta isär dessa och de får därför högre kokpunkt! Men elektronegativiteten har inget med detta att göra! Det bestämmer om ett ämne har kovalenta eller dipol-dipol-bindning!
hej, ursäkta nivers beteende. Hon är lite sur ibland!
Det går inte att säga att jonbindningar är starkare än kovalenta bindningar eller tvärtom, eftersom det är stor skillnad i styrka mellan de starkaste och svagaste kovalenta bindningar och mellan de starkaste och svagaste jonbindningarna.