Kokpunkt hos ämnen
Hej,
Är kokpunkten hos etansyran eller butan-1-ol högre? Jag resonerar enligt följande:
Etansyran har en dubbelbindning och kan uppnå resonansstruktur, därmed större chans för ytterligare en vätebindning. Jag antar även att karboxylsyran är mättad och att "dubbelbindningen" mellan kolatomen och syret inte räknar föreningen som omättad. Däremot undrar jag om det går att räkna med "resonansstrukturen" för den har ju endast trots allt inte bildat en till vätebindning.
Butanolen är längre och rakare med vdw bindningar och en vätebindning.
Känslan säger etansyran, men inte riktigt säker.
Följdfråga:
Hade det gjort någon skillnad om jag hade haft en sekundär eller tertiär alkohol?
mvh
Det är omöjligt att svara på frågan, man måste slå upp kokpunkterna och jämföra dem. Bägge föreningarna har möjlighet till vätebindning. Etansyra har ett extra syre som gör ämnet mer polärt, men butanol är en större molekyl som gör dess vdW-bindningar starkare. Det går inte att förutse huruvida butanol är så pass stor att det kompenserar för etansyrans extra polaritet, vilket då skulle ge butanol den högre kokpunkten.
Slår man upp kokpunkterna ser man att det är 118 grader för etansyra och 117 grader för butanol. I princip identiska kokpunkter alltså.
Teraeagle skrev:Det är omöjligt att svara på frågan, man måste slå upp kokpunkterna och jämföra dem. Bägge föreningarna har möjlighet till vätebindning. Etansyra har ett extra syre som gör ämnet mer polärt, men butanol är en större molekyl som gör dess vdW-bindningar starkare. Det går inte att förutse huruvida butanol är så pass stor att det kompenserar för etansyrans extra polaritet, vilket då skulle ge butanol den högre kokpunkten.
Slår man upp kokpunkterna ser man att det är 118 grader för etansyra och 117 grader för butanol. I princip identiska kokpunkter alltså.
Förstår, hittade nämligen ett arbetsblad med en fråga där jag skulle rangordna föreningar enligt kokpunkt. Var mitt resonemang gällande etansyran inkorrekt eller ofullständigt?
Etansyra uppvisar ingen resonans, och dubbelbindningen påverkar inte kokpunkten.
Teraeagle skrev:Etansyra uppvisar ingen resonans, och dubbelbindningen påverkar inte kokpunkten.
Att det dubbelbundna syret kan interagera med andra ämnen påverkar alltså inte dess kokpunkt?
Hur menar du att den interagerar med andra ämnen?
Teraeagle skrev:Hur menar du att den interagerar med andra ämnen?
Det kan ske additionsreaktioner, vätebindningar, tror även att en oxidation är möjlig. Alltså att det dubbelbudna syret i etansyran kan ge upphov till flera bindningar som gör att den har fler, starkare bindningar än butanolen och därmed högre kokpunkt.
Kokpunkter mäts för rena ämnen. Om man tillsätter andra ämnen så höjs kokpunkten, mest p g a ökad entropi (oordning).
denfysikdummamatematikern skrev:Teraeagle skrev:Hur menar du att den interagerar med andra ämnen?
Det kan ske additionsreaktioner, vätebindningar, tror även att en oxidation är möjlig. Alltså att det dubbelbudna syret i etansyran kan ge upphov till flera bindningar som gör att den har fler, starkare bindningar än butanolen och därmed högre kokpunkt.
Av dessa är det bara vätebindningar som påverkar kokpunkten, men dubbelbindningar har inte någon koppling till vätebindningar.
Teraeagle skrev:denfysikdummamatematikern skrev:Teraeagle skrev:Hur menar du att den interagerar med andra ämnen?
Det kan ske additionsreaktioner, vätebindningar, tror även att en oxidation är möjlig. Alltså att det dubbelbudna syret i etansyran kan ge upphov till flera bindningar som gör att den har fler, starkare bindningar än butanolen och därmed högre kokpunkt.
Av dessa är det bara vätebindningar som påverkar kokpunkten, men dubbelbindningar har inte någon koppling till vätebindningar.
Är att etansyran har ett extra syre som kan ge upphov till vätebindningar och gör ämnet mer polärt ett logiskt resonemang till varför kokpunkten hos etansyran är högre?
Smaragdalena skrev:Kokpunkter mäts för rena ämnen. Om man tillsätter andra ämnen så höjs kokpunkten, mest p g a ökad entropi (oordning).
Rätta mig om jag förstått fel, kokpunkten av etansyran mäts alltså inte baserat på de möjligheterna ämnet har att t.ex skapa ytterligare vätebindningar, utan endast för självaste etansyran innan interaktioner med andra ämnen.
Jag förstår itne din fråga. Om man slår upp kokpunkten för ett ämne så är det kokpunkten för det rena ämnet, inte för en lösning av något annat ämne i det ämnet/lösningsmedlet.