4 svar
399 visningar
Ericazz behöver inte mer hjälp
Ericazz 27 – Fd. Medlem
Postad: 17 nov 2019 14:29

Kokpunkt för kedjeisomeri av pentan

På bilden finns kedjeisomerar av pentan

där kokpunkterna skiljer sig åt. Kan någon förklara vad det beror på? Är det rätt att tänka att bilden i mitten och bilden till höger har en kortare förgrenad kedja av kol och därför blir kokpunkten lägre för dessa? Dvs att pentan har den längsta kedjan av kol på en och samma ”rad”? 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 17 nov 2019 14:53

Ja, på samma sätt som ett paket med 1 kg spagetti ä rmindre än ett paket med 1 kg makaroner, efterosm spagettin kan packa sig tätare (i det här fallet: större yta där molekylerna kan bilda van der Waals-bindningar till andra molekyler).

Ericazz 27 – Fd. Medlem
Postad: 17 nov 2019 15:28

Fast hur får de en lägre kokpunkt om de är lättare för de att binda till andra molekyler med vdw? 

Teraeagle Online 21043 – Moderator
Postad: 17 nov 2019 15:33

En rundare molekyl har mindre yta än en molekyl med samma molekylvikt som istället är mer utsträckt. Om molekylen har större yta har den större möjlighet att skapa vdW-bindningar och då blir kokpunkten högre.

Slutsats: Utsträckta isomerer av pentan har högre kokpunkt.

Ericazz 27 – Fd. Medlem
Postad: 17 nov 2019 15:46

Tack för förklaringen! 

Svara
Close