Kokpunkt för kedjeisomeri av pentan
På bilden finns kedjeisomerar av pentan
där kokpunkterna skiljer sig åt. Kan någon förklara vad det beror på? Är det rätt att tänka att bilden i mitten och bilden till höger har en kortare förgrenad kedja av kol och därför blir kokpunkten lägre för dessa? Dvs att pentan har den längsta kedjan av kol på en och samma ”rad”?
Ja, på samma sätt som ett paket med 1 kg spagetti ä rmindre än ett paket med 1 kg makaroner, efterosm spagettin kan packa sig tätare (i det här fallet: större yta där molekylerna kan bilda van der Waals-bindningar till andra molekyler).
Fast hur får de en lägre kokpunkt om de är lättare för de att binda till andra molekyler med vdw?
En rundare molekyl har mindre yta än en molekyl med samma molekylvikt som istället är mer utsträckt. Om molekylen har större yta har den större möjlighet att skapa vdW-bindningar och då blir kokpunkten högre.
Slutsats: Utsträckta isomerer av pentan har högre kokpunkt.
Tack för förklaringen!