Kokpunkt beroende på alkoholkedjans längd
Hej,
någon som kan förklara varför kokpunkten för ett ämne stiger desto fler kolatomer kolkedjan har och om denna är ogrenad? Jag har lärt mig att ju fler kolatomer kedjan har och ju längre den blir, desto fler van der Waalsbindningar i förhållande till vätebindningar är det mellan molekylerna. Och eftersom vätebindningar är starkare och krävs mer energi att bryta, borde väl ämnen med en kort kedja som har många vätebindningar jämfört med van der Waalsbindningar ha högre kokpunkt? Sen så undrar jag också vad som menas med begreppet ”ogrenad”?
Jättetacksam för svar
En vätebindning är starkare än en vdw, men många vdw interaktioner är tillsammans starkare än en vätebinding, så om du har en lång (rak=ogrenad) alkohol så har du en möjlighet till vätebinding (eller ett ställe per molekyl snarare) men många vdw interaktioner som ständigt pågår mellan de långa kolkedjorna. Totalt sett blir det då starkare växelverkan mellan långa kedjor.
Okej, tack! Och när molekylen har lika många kolatomer men att den är grenad, varför har den då lägre kokpunkt?
Av samma anledning som det är enklare att stapla okokta spagetti än trädgrenar. Det går bättre att packa ihop långa raka former.
vdw interaktioner är i princip ständigt fluktuerande svaga dipolinteraktioner som uppstår pga lokala laddningsförskjutningar i kolkedjorna. De avtar med avståndet och grenade kedjor kommer inte åt varandra på samma sätt kan man säga.