kokpunkt
Varför har Jod en högre kokpunkt än Brom?
Jag tänker att halogeners kokpunkt ökar neråt i gruppen?
Ja, så är det, man varför?
Smaragdalena skrev:Ja, så är det, man varför?
Vet inte riktigt, handlar det om protonerna att det är fler eller jag vet faktiskt inte? Hur ska man tänka angående kokpunkter i periodiska systemet? Varför har t.ex klor högre kokpunkt än Metan, min lärare sa att det beror på att den är mindre MEN när jag läser i andra sidor står det att det handlar om större figur molekyl desto högre kokpunkt. Är väldigt förvirrad! :/
Vi kan väl fundera på halogenerna först, innan vi blandar in andra ämnen!
Vilken sorts bindning är det mellan olika halogenmolekyler?
Smaragdalena skrev:Vi kan väl fundera på halogenerna först, innan vi blandar in andra ämnen!
Vilken sorts bindning är det mellan olika halogenmolekyler?
van der Waals? :)
Ja. Och vdW är proportionell mot molekylens area, så...
Smaragdalena skrev:Ja. Och vdW är proportionell mot molekylens area, så...
Vad menar du? Det jag tänker är desto större molekyl desto högre kokpunkt, men vet inte.
Ja, om molekylerna har samma form, men det här förklarar också varför ett grenat kolväte (mer boll-format) har lägre kokpunkt än ett ogrenat kolväte med lika många kol.