7 svar
181 visningar
Naturareelev 537
Postad: 17 maj 2021 16:59

kokpunkt

Varför har Jod en högre kokpunkt än Brom?

Jag tänker att halogeners kokpunkt ökar neråt i gruppen?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 17 maj 2021 19:15

Ja, så är det, man varför?

Naturareelev 537
Postad: 18 maj 2021 00:25
Smaragdalena skrev:

Ja, så är det, man varför?

Vet inte riktigt, handlar det om protonerna att det är fler eller jag vet faktiskt inte? Hur ska man tänka angående kokpunkter i periodiska systemet? Varför har t.ex klor högre kokpunkt än Metan, min lärare sa att det beror på att den är mindre MEN när jag läser i andra sidor står det att det handlar om större figur molekyl desto högre kokpunkt. Är väldigt förvirrad! :/

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 18 maj 2021 07:15

Vi kan väl fundera på halogenerna först, innan vi blandar in andra ämnen!

Vilken sorts bindning är det mellan olika halogenmolekyler?

Naturareelev 537
Postad: 18 maj 2021 08:12
Smaragdalena skrev:

Vi kan väl fundera på halogenerna först, innan vi blandar in andra ämnen!

Vilken sorts bindning är det mellan olika halogenmolekyler?

van der Waals? :)

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 18 maj 2021 08:47

Ja. Och vdW är proportionell mot molekylens area, så...

Naturareelev 537
Postad: 18 maj 2021 10:41
Smaragdalena skrev:

Ja. Och vdW är proportionell mot molekylens area, så...

Vad menar du? Det jag tänker är desto större molekyl desto högre kokpunkt, men vet inte.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 18 maj 2021 11:53

Ja, om molekylerna har samma form, men det här förklarar också varför ett grenat kolväte (mer boll-format) har lägre kokpunkt än ett ogrenat kolväte med lika många kol.

Svara
Close