Kokpunkt
Hej,
Har en fundering, de förklara ej detta varken i boken elle nätet.. Hur kan syrgas ha en kokpunkt när den är gas inte vätska?
Och hur kan kokpunkten vara i minus grader (-183°), alltså hur kokas ämnet när den kyls ner i så här stor kall temperatur?
Kokpunkten är den temperatur där ett ämne övergår från gasform till vätskeform. För vatten är det 100 grader (celsius), och för syre är det -183 grader (celsius). Det innebär inte att gasen kokar, utan att syret vid denna temperatur övergår från vätskeform till gasform. Om du kyler ned syrgas till -184 grader kommer syrgasen att vara i flytande form.
Smutstvätt skrev:Kokpunkten är den temperatur där ett ämne övergår från gasform till vätskeform. För vatten är det 100 grader (celsius), och för syre är det -183 grader (celsius). Det innebär inte att gasen kokar, utan att syret vid denna temperatur övergår från vätskeform till gasform. Om du kyler ned syrgas till -184 grader kommer syrgasen att vara i flytande form.
Aha 😁okej jag förstår det bättre nu tack..
Kul att höra, varsågod! :)