Kokpunkt
Varför har 3-metylpentan högre kokpunkt än butan trots att den är mer bulkig?
Det blir lite som att jämföra äpplen och päron när du jämför två kolväten med olika antal atomer. Det är mer relevant att jämföra n-butan med 3-metylpropan. Kom ihåg att vdW-bindningarna generellt blir starkare när det finns fler atomer i en molekyl.
Tack så mycket för svar. Så om en molekyl har fler kolatomer (men den bildar samma slags intermolekylära bindningar) så kommer den i regel ha högre kokpunkt. Det är endast då vi har lika många atomer som tätpackning blir den avgörande faktorn för kokpunkt.
Skulle du förresten kunna kolla på mina andra kemitrådar. Jag la ut de ungefär samtidigt som denna. Det skulle verkligen uppskattas.
Kalla det inte för tätpackning - det är något annat.
Om den är bulkig blir det ju mindre tätpackning (molekylerna kommer inte lika nära varandra så styrkan på de intermolekylära bindningarna avtar). Det var därför som jag trodde att 3-metylpentan hade lägre kokpunkt än butan.
Jag förstår vad du menar och du tänker rätt, men begreppet ”tätpackning” är något helt annat inom kemin och har med kristallstrukturer att göra. Formulera dig på ett annat sätt istället, t.ex. att det är en tätare struktur.
naturarecheck skrev:Skulle du förresten kunna kolla på mina andra kemitrådar. Jag la ut de ungefär samtidigt som denna. Det skulle verkligen uppskattas.
Det är inte tillåtet att fjärrbumpa sin tråd. Att fjärrbumpa innebär att skriva ett inlägg eller PM med en uppmaning om att svara i en tråd. Pluggakutens användare är alla volontärer, och de hjälper till där de kan och vill, när de kan och vill. /moderator