Kokpunkt
Hej!
Karboxylsyror har högre kokpunkt jämfört med alkoholer. Förstår inte riktigt varför det är så. Både alkoholer och karboxylsyror kan väl ha vätebindningar. Varför har då karboxylsyror högre kokpunkt?
Om man jämför karboxylsyror och alkoholer med liknande storlek (storlek är jätteviktigt att beakta!) så har karboxylsyror fler vätebindningsmöjligheter än alkoholer. Ju fler möjligheter till starka bindningar man har, desto högre blir kokpunkten.
okej, varför har karboxylsyror fler vätebindningsmöjligheter? beror det på dess struktur?
Jag tror det blir enklare om du tänker dig två molekyler, en alkohol och en karboxylsyra, med liknande storlek.
Om vi jämför exempelvis etanol (C2H5OH) och etansyra (CH3COOH) så ser vi att etanolen kan skapa en vätebindning med en annan etanol, medan etansyran kan skapa två (den har ju en syre dubbelbunden till kol och en OH-grupp bunden till samma kol).