Kokpunkt
Jag undrar om Kokpunkt för Primär, sekundär, tertiär amin, från högsta till lägsta ?
För att ett ämne skall kunna koka, behöver bindningarna som finns brytas. Så börja med att titta på vilka bindningar som finns, och hur många de är för de olika ämnena du har. För vilket ämne krävs det mest energi för att bryta bindningarna, så att ämnet kan övergå från vätska till gas?
Är det så att primär har högst kokpunkt för att det har två väte atomer vilket gör det att ha starkt vätebindningar ? Sen kommer sekundär sen tertiär på samma princip?
Precis så är det, den primära kan skapa flest vätebindningar (upp till tre stycken), och det krävs därför mer energi i form av värme för att bryta alla dessa vätebindningar, jämfört med den tertiära som endast kan skapa en vätebindning (men ibland inte ens en vätebindning, beroende ämnets struktur).
Är det samma princip för amider?
Bosolaeter skrev:Är det samma princip för amider?
Ja samma princip gäller för amider, ju fler vätebindningar att bryta, desto högre kokpunkt.