Kokpunkt
Hej, jag har en fråga gällande kokpunkt
Jag vet att ju fler förgreningar det finns, desto lägre kokpunkt på grund av sämre kontaktyta och därmed blir det sämre Van Der waals-bindningar.
Och ju större molekyl, desto högre kokpunkt på grund av flera Vdw-bindningar.
n-pentan har kokpunkten 36 grader
2,2dimetylbutan har kokpunkt på 50 grader
Borde inte 2,2dimetylbutan har lägre kokpunkt? Den har mer förgreningar?
Tack på förhand
shagg skrev:Hej, jag har en fråga gällande kokpunkt
Jag vet att ju fler förgreningar det finns, desto lägre kokpunkt på grund av sämre kontaktyta och därmed blir det sämre Van Der waals-bindningar.
Och ju större molekyl, desto högre kokpunkt på grund av flera Vdw-bindningar.
n-pentan har kokpunkten 36 grader
2,2dimetylbutan har kokpunkt på 50 grader
Borde inte 2,2dimetylbutan har lägre kokpunkt? Den har mer förgreningar?
Tack på förhand
Den har fler kolatomer också, så det är ingen rättvis jämförelse. Vilken kokpunkt har n-hexan? Vilken kokpunkt har 2,2-dimetylpropan?
n-hexan ligger på 69 och dimetylpropan ligger på 9,5
Nu förstår jag, vi ska endast jämföra styrkan av intermolekylära bindningen när vi har samma storklek på molekylen, om detta nu stämmer?
Ja, då blir det mer rättvisa och rättvisande jämförelser.