3 svar
72 visningar
Jnabatti2005 75
Postad: 13 sep 2022 10:29

Kokning och svalning av vatten

Hej! Skulle någon kunna förklara vad som händer med atomerna när ett ämna svalnar? Hör det ihop med ett ämnes värmekapacitet?

 

 

 

 

Tack

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 13 sep 2022 10:40

Om vattnet inte är i ett slutet kärl, sker en hel del av avsvalningen genom att de snabbaste vattenmolekylerna lämnar vätskan, d v s genom avdunstning.

Pieter Kuiper 8033 – Avstängd
Postad: 13 sep 2022 10:42 Redigerad: 13 sep 2022 10:48

Atomernas hastigheter är i genomsnitt högre vid högre temperatur.


Men skillnaden mellan skållande hett och iskallt är inte stor när man tittar på enstaka atomer. Termodynamiska begrepp som temperatur, värmekapacitet, fasövergång, osv handlar om medelvärden av väldigt många molekyler (typ Avogadros tal, 1023).

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 13 sep 2022 10:55

Håller med om det Pieter skriver, men skulle vilja tillägga att om det är vatten så sitter atomerna ihop som molekyler, en syreatom och två väteatomer. Dessa rör sig som en enhet (förutom att de kan vibrerar och rotera lite).

Svara
Close