Kokning av syra-lösning
Hej!
Jag skulle behöva lite hjälp med följande: Vi antar att vi har en lösning av kolsyra och vatten. Denna lösning kokas.
Kommer då pH-värdet öka eller minska.
Min reflektion: Jag vill minnas att min lärare någon gång sade att vätejoner inte kokas bort. Detta borde således innebära att pH-värdet borde sjunka (vi får en surare lösning), eftersom vi har samma mängd H+, men mindre volym vatten (ty det kokar). Dock har jag för mig att syror kan kokas bort, hur blir det egentligen med pH?
Lite hjälp skulle verkligen uppskattas :)
Vet du hur man gör kolsyrad läsk? Har du någonsin använt en sodastream?
Det har vi faktiskt inte gått igenom i skolan. Men antar att man låter koldioxid (gas) reagera med vatten genom högt tryck.
Ja, kolsyra är en koldioxid som har förenats med en vattenmolekyl och som har möjligheten att avge sina vätejoner, d v s den är sur. Vet du vad som händer med gaser, som är lösta i vattnet, om man värmer vattnet?
Gasen borde väl avges, dock är jag inte helt säker på varför eller hur detta går till :/
Just det, gaser är mindre lösliga i vamt vatten än i kallt.
Har du lärt dig något om jämvikter än? Det ingår i Ke1, men jag vet ju inte hur mycket av kursen du har hunnit med än.
Jepp, har räknat lite på jämvikter samt jämviktskonstanten.
En brutalt sammanfattad formel kan skrivas enligt följande:
Om koncentrationen av CO2 sjunker vid uppvärmning, vad händer då med koncentrationen av H+?
Då borde väl även H+ minska, eftersom färre koldioxidmolekyler kan ta hand om vattenmolekylerna och därmed bilda vätejoner.
Precis, så vad händer med pH-värdet?
pH-värdet borde således öka.
Precis, så då har du svarat på frågan!
Tusen tack! Now I get it :)