Kokande vatten löslighet
Varför tar kokande vatten lättare bort fläckar än kallt vatten?
Jag vet att vattenmolekylerna i kokande vatten rör sig snabbare men på vilket sätt gör det att vattnet lättare kan lösa upp fläckar av ämnen som också kan skapa vätebindningar?
Alla kemiska processer styrs av en kombination av termodynamik (energi, entropi, jämvikt etc.) och kinetik (hastighet på diffusion, reaktioner etc.)
Både termodynamik och kinetik påverkas av temperaturen. Det kan handla om att en jämviktskonstant ändras så att det blir mer energimässigt lönsamt att lösa upp fläcken vid högre temperatur. Diffusionen snabbas också på vid hög temperatur, dvs vattenmolekylerna kan färdas snabbare till fläcken, binda till fläckens molekyler och sedan färdas därifrån.
Exakt vilken process som är viktigast går inte att avgöra utan mer information. Det beror på vad det är för typ av fläck, om man använder tvättmedel o.s.v.
Visssa fläckar, tex blod, fastnar i tyget om man häller på kokande vatten (proteinerna denatureras) så det är bättre att blötlägga i kallt vatten.