Koka ägg på mount Everest?
Hej, känner att jag behöver också hjälp att utreda denna fråga :/
För att tillaga ägget ("koka") så behöver värme tillföras. Tror du det går snabbare eller långsammare att tillföra den värmen på Everest?
Sedan förlorar systemet värme med varje molekyl som dunstar/övergår i gasform.
Har du funderat själv? Man kan dela in frågan i två delar:
* Hur är kokpunkten på Mt Everest? Det som skiljer mot havsnivån är fr.a. lufttrycket. Är det lägre eller högre?
* Hur påverkar kokpunkten koktiden för ägg?
Är det inte kallare på mount everest? Då måste man tillföra mer energi för att koka äggen.
Lufttrycket är lägre
Ja, lufttrycket är lägre vilket gör vattnet kokar vid en lägre temperatur. Vattnets temperatur blir aldrig högre än kokpunkten, och om den är lägre på Everest kan aldrig vätskan bli lika varm som vi "normalt" lufttryck (vid havsytan).
Värmeöverföringen till ägget (och därmed upphettningen av ägget) är beroende av vätskans temeratur.
Så vem tror du har rätt Leinar eller Petra?
Ledtråd: Varför har man uppfunnit något som kallas ”tryckkokare”?
Men jag fattar inte hur det hänger ihop lufttryck med vattnet kokar och lägre temperatur
När vattnet kokar bildas gasbubblor av vattenånga. För att det ska kunna ske, måste ångans tryck (”ångtrycket”) bli lika stort som det omgivande trycket. Ifall det omgivande trycket är större än ångtrycket, kommer bubblorna att tryckas ihop och kokning är inte möjligt. Ångtrycket är högre vid en högre temperatur.
Om man kokar en vätska vid lägre tryck, så behöver inte ångtrycket växa sig lika stort för att kokning ska kunna ske. Då behöver inte temperaturen, d.v.s. kokpunkten heller vara lika hög.
Okej, men ägg är ju fortfarande beroende av att koka vid en högre kokpunkt (vattnets kokpunkt) så på mount everest skulle detta inte ske för att trycket är lägre ?
Tillagningen har ingenting att göra med kokpunkten. Om trycket var väldigt lågt och vattnet kokade vid 20 grader så skulle det aldrig bli tillagat. Det är vätskans temperatur som avgör hur snabbt det tillagas. Vid en högre temperatur kan värme överföras snabbare till ägget (värmeflödet är större om skillnaden i temperatur mellan ägg och vätska är större). Vid ett högt tryck kan man hålla en hög kokpunkt, vilket ger en kortare tillagningstid. Det är därför som tillagningen är snabbare i en tryckkokare.