10 svar
10939 visningar
Aysa behöver inte mer hjälp
Aysa 1414 – Avstängd
Postad: 20 jan 2018 11:22

kok punkt av vatten

hejjjjjjjjjj

hej jag vill ha förståelse  för dem frågorna nedan

 när man kokar vatten i 100 c . övergår den till gas för det är kokpunkt av vatten . så läste jag i 8an men jag förstår inte riktig , så hjälp mig med frågorna nedan så kan jag förstår bra 

om jag kokar vatten med temp 200 c ,

  1. kommer vatten koka snabbare dvs kommer den övergå till gas mer snabbt än vid 100c ?
  2. och varför kan den inte bli mer varmt? beror den på vatten kommer inte finnas kvar efter som den övergår till gas redan vid 100 c eller?                                                                                                                  tack på förhand

 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 20 jan 2018 12:15

Om vatten skall koka vid 200 grader i stället för 100 grader, måste tycket vara MYCKET hgre än vad det är under normala omständigheter. Om man har en gryta som är så tät att man inte släpper ut någon ånga, kan man konstruera detta. Det kan hända att du har en sådan gryta hemma hos dig  - den kallas tryckkokare, och om man kokar t ex kött i den blir det färdigkokt mycket snabbare än om man kokar det på vanligt sätt. En liknande apparat som används på sjukhus för att sterilisera t ex metallsaker kallas autoklav.

Vid vanligt lufttryck kan inte vattnets temperatur bli högre än 100 grader, för då förångas det.

Aysa 1414 – Avstängd
Postad: 20 jan 2018 12:23
Smaragdalena skrev :

 

Vid vanligt lufttryck kan inte vattnets temperatur bli högre än 100 grader, för då förångas det.

menar du att , vatten temp kan inte bli högre än 100 gr pga vid 100 gr c går vatten till vattenånga/ gas

eller?

smaragdalena skrev :

Vid vanligt lufttryck kan inte vattnets temperatur bli högre än 100 grader, för då förångas det.

 

okej man säger att man tar vatten uppe i berget tex Himalaya och kokar den , kan den bli högre temp än 100c ?

Dr. G 9500
Postad: 20 jan 2018 13:00

Här kan du se ungefär hur kokpunkten för vatten avtar med höjd över havet. 

Aysa 1414 – Avstängd
Postad: 20 jan 2018 13:31 Redigerad: 20 jan 2018 15:08
Dr. G skrev :

Här kan du se ungefär hur kokpunkten för vatten avtar med höjd över havet. 

tack för din graf

- 1000 betyder under jorden eller?

men beror det på mindre luft trycket i högre punkt? va?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 20 jan 2018 14:37

Om jag minns rätt så kokar vattnet vid ungefär 80 grader C på toppen av Mount Everest, och eftersom kaffe lär behöva att vattnet är minst 92grader varmt när man brygger det, får man dricka snabbkaffe om man vill bestiga Mount Everest.

Aysa 1414 – Avstängd
Postad: 20 jan 2018 15:06 Redigerad: 20 jan 2018 15:06
Smaragdalena skrev :

Om jag minns rätt så kokar vattnet vid ungefär 80 grader C på toppen av Mount Everest, och eftersom kaffe lär behöva att vattnet är minst 92grader varmt när man brygger det, får man dricka snabbkaffe om man vill bestiga Mount Everest.

ahaaa....de betyder att vatten i mount Everest kan inte bli mer än 80 c vad?

vad beror den på?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 20 jan 2018 15:11

Eftersom lufttrycket är så mycket lägre på M E är vattents kokpunkt lägre.

Aysa 1414 – Avstängd
Postad: 20 jan 2018 15:26
Smaragdalena skrev :

Eftersom lufttrycket är så mycket lägre på M E är vattents kokpunkt lägre.

tack för svaret

varför det så att om trycket är lägre så lägre kok punkt?

beror det på det finns mindre lufts motstånd eller nåt annat anledning?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 20 jan 2018 17:39

Kokpunkten är när vätskans ångtryck är lika stort som det omgivande trycket. Om trycket är lägre, behövs det ett lägre ångtryck för att det skall vara lika stort som lufttrycket, och då blir kokpunkten lägre.

Aysa 1414 – Avstängd
Postad: 20 jan 2018 18:12

aha... nu förstår jag 

tack så mycket

Svara
Close