1 svar
765 visningar
Cool123 behöver inte mer hjälp
Cool123 186
Postad: 2 okt 2021 16:16

kok och smältpunkt hos joner

Hur kommer det sig att joner har så hög kok och smältpunkt? Är det på grund av att de har starka bindningar och hur kommer det sig att det just är bindningen som påverkar ett ämnes smält och kokpunkt. Jag vet sedan innan att det krävs väldigt mycket energi för att lossa på bindningarna. Är det det som händer när ett ämne smälts och är det därför de har så höga kokpunkter? Alltså är det för att det krävs så mycket energi i form av värme då eller vad beror det på? Tacksam för lite hjälp!

Man kan inte säga att joner har hög smältpunkt, men man kan säga att jonföreningar har det. När man smälter (eller kokar) ett ämne så särar man på partiklarna som ämnet är uppbyggt av - molekyler eller joner. När man har en jonförening så säras jonerna från varandra när jonföreningen smälts, vilket innebär att man måste bryta en hel del jonbindningar. Det krävs ganska mycket energi för att göra det eftersom jonbindningar generellt sett är ganska starka, därav smälter jonföreningarna ofta först vid ganska höga temperaturer.

Svara
Close