Kok och smältpunkt
Vad avgör jonföreningars kok och smältpunkt? Om vi tar NaCl som exempel, varför är den så spröd trots att den har så hög kokpunkt?
Jonföreningars kok- och smältpunkt bestäms av hur starka bindningarna mellan de olika jonerna är. Detta beror på jonernas storlek (små joner ger stark bindning), jonernas laddning (joner med hög laddning ger starkare bindningar) samt ämnets kristallstruktur. Det är typiskt för salter att vara hårda, spröda och ha höga kok- och smältpunkter.
Varför ger små joner starkare bindningar?
Känner du till Coulombs lag?
Hört att det finns något som heter så men inte vad den innebär...
Kan du hitta den i din formelsamling?
Har ej fått någon sådan..
Använd Wikipedia.
Detta läste jag här på pluggakuten: Coulombs lag säger att kraften mellan två laddade partiklar ökar med minskande avstånd och ökande laddningar. Bindningen kommer alltså att vara starkare mellan två joner med små jonradier och höga laddningar.
men varför är det så egentligen? varför är de starkare om de liksom är närmare varandra? attraheras dem mer då? men de positiva känrorna eller elektronerna repellerar väl varandra mer om de är närmare?
Coulombs lag: F där F är kraften, k är en konstant, Q1 och Q2 är storleken på de båda lassningarna och r är avståndet mellan laddningarna. Om de båda laddningarna har olika tecken attraheras te mot varandra, om de har lika laddning stöts de bort från varandra.
Aha så ju mindre r är, alltså avståndet, desto större blir kraften, och avståndet blir mindre när atomerna är mindre?
Ja, precis så. Och laddningarna är i täljaren, så större laddning ger större kraft, d v s starkare bindningar (om det är samma struktur).
Tack så jättemycket, nu förstår jag!