Kloridjoner bromsar impulsen
Hej!
En elektrisk impuls överförs via synapsen till mottagarcellen. Antingen så öppnas mottagarcellens membran och natriumjoner kan komma in -> impulsen sprids vidare. Eller så plockas kloridjoner upp istället, då stängs cellmembranet och impulsen bromsas.
Min fråga är om impulsen slutar helt eller om den bara bromsas? Och varför skulle en signal vilja bromsas upp över huvud taget, finns det något syfte med det?
Kanske är det för att vissa signaler är helt onödiga, men i så fall, varför skickades dem från början?
"Bromsas" är lite missvisande, för det leder tankarna till en hastighet. Nervinpulsen färdas längs nevcellen med samma hastighet. Det som menas är snarare att nervsignalen, d.v.s. från en cell i t.ex. handen via flera nervceller till en annan nervcell i hjärnan, stannar / avbryts.
Ofta illustreras nervsignalering med, änden av en nervcell, en synaps, med en annan mottagande nervcell. Varje nervcell kommunicerar dock med flera andra nervceller. I nervcellens cellkropp finns många dendriter (ett slags utskott), som kontaktar flera andra nervceller. Och dessa kontakter är synapser. Så vid ett tillfälle kan en nervcell ta emot nervsignaler från flera andra nervceller. Dssa signalerande nervceller kan skicka antingen excitatoriska signaler (som kan leda till en depolarisation, och en ny nervimpuls i nervcellen), eller inhibitoriska signaler (som minskar chansen för en depolarisation).
Vad som sker i den mottagande nervcellen, d.v.s. om det skapas en nervsignal eller inte, beror på summan av alla signalsubstansers effekt. Vissa signalsubstanser ökar chansen, andra minskar, och tillsammans modulerar de nervcellen, på ett sätt som t.ex. kan "släcka" en allt för intensiv signalering. För om alla nervceller hela tiden signalerade till varandra skulle snart alla nervceller skicka nervimpulser och hela tiden aktiveras, det måste finnas sätt att begränsa och släcka ut nervsignaler.
Tack var för mycket bra svar, då förstår jag!
För all del kul att det hjälpte till!