Kloning
När man klonar djur, så tar man äggceller från en hona och helst en av SAMMA art. Men varför just samma art, kan det bero på att cellerna inte matchar så bra om det är två olika djur eller hur kan det vara?
Om du menar att en förändrad äggcell skall föras tillbaka in i en hona av samma art, så är det absolut ett behov att äggcellen har samma art som honan (som skall få äggcellen att växa till sig och sedan föda fram den klonade individen som bildas från ägget). Känner inte honans livmoder igen äggets utsida så sker ingen inplantation av ägget, och ägget dör (oavsett om det är en modifierad äggcell som vid kloning, eller ett befruktat ägg från en annan art). Inom samma art kan äggets utsida kännas igen, mellan individer - vilket t.ex. sker vid provrörsbefruktning där ägg kan doneras av en kvinna, befruktas utanför kroppen och sedan implanteras i en annan kvinna, som sedan kan föda barnet. Så inom en art kan äggets utsida kännas igen, men inte mellan olika arter.
Okej och då är det väl av samma anledning som man sedan för in embryot i en fostermamma av SAMMA art eller? Men har du någon typ artikel eller något om det du nämnde eller det kanske bara stod i någon bok du haft. Tack för hjälpen iallafall!
Redigerad: eller oj du skrev om det jag skrev nu kanske, för jag frågade om när man tar ett obefruktat ägg så ska kan ta det ägget från ett djur med SAMMA art och jag undrade varför liksom.
Ja, för att klona en individ (kallar den I) tas cellkärnan ut från en cell (kallar den A).
Samtidigt förbereds en äggcell från en donator av samma art, genom att hela cellkärnan bort - så det som finns kvar är hela ägget (alla organeller) frånsett kärnan med alla arvsanlag. Sedan sprutas cellkärnan (A) in i det som var äggcellen. Efter det kan denna modifierade äggcell med A i föras in i en hona av samma art, och där kan cellen implanteras och växa till sig så att en klon av I föds.
Denna klon av I har samma arvsmassa som I, men har mitokondrie DNA och från äggdonatorn A.