Kinetisk energi och arbete
Ett block rör sig enligt figuren. I A och E står blocket stilla och efter D är materialet strävt, man ska bestämma hur långt upp för D som blocket kommer
Min fråga är: Varför kan man bortse från hela cirkeldelen när man räknar arbetet? I 3) räknas arbetet till endast den vertikala delen 2mgR och arbetet som friktion+tyngdkraften gör efter punkten D, men allt mellan B och D räknas ej! Varför?! Jag förstår att det blir noll då Ta = TE = 0
För att klargöra frågar uppgiften först om Nc, det behöver jag inte hjälp med. Just formeln om kintetiska energin vid 3) undrar jag över.
Det förekommer ingen energiförlust mellan B och D. Alltså är det ointressant vad som händer däremellan. Det viktiga är att när vi börjar förlora energi till friktionen (vid D) har vi den mekaniska energin 2mgR (med linjen BD som nollnivå för den potentiella energin).
D4NIEL skrev:Det förekommer ingen energiförlust mellan B och D. Alltså är det ointressant vad som händer däremellan. Det viktiga är att när vi börjar förlora energi till friktionen (vid D) har vi den mekaniska energin 2mgR (med linjen BD som nollnivå för den potentiella energin).
Juste, då förstår jag. Det sker alltså ingen energiförlust eftersom B och D är på samma höjdnivå. En ytterligare fråga: om vi säger att D hade placerats lite längre upp, så att B och D inte är på samma höjd, då skulle jag behöva räkna 2mgR - (höjdskillnad), visst?
klonk skrev:Juste, då förstår jag. Det sker alltså ingen energiförlust eftersom B och D är på samma höjdnivå. En ytterligare fråga: om vi säger att D hade placerats lite längre upp, så att B och D inte är på samma höjd, då skulle jag behöva räkna 2mgR - (höjdskillnad), visst?
Ja, det stämmer :)