4 svar
3037 visningar
stupidugly behöver inte mer hjälp
stupidugly 159 – Fd. Medlem
Postad: 6 okt 2017 15:22

Kinetik - hastighetskonstant & reaktionsordning

Har nyligen gjort en laboration med en hydrolys av bensendiazoniumklorid, där hastighetskonstanten ska bestämmas vid en viss temperatur.

Reaktion ser ut som följande: C6H5N2 (aq) + H2O (l) C6H5OH aq + N2 g + H+

 

Bensendiazoniumkloridlösningen hölls i ett tempererat reaktionskärl och den bildade kvävgasen ansamlades i en tempererad gasbyrett.

Volymen kvävgas noterades efter varje minut i 30 minuter. Efter detta sänktes reaktionskärlet i vatten som hölls mellan 70-80 grader Celsius, för att driva reaktionen åt höger.

Detta gjordes vid 5 olika temperaturer och datan plottades av tiden mot lnV-Vt och en trendlinje togs fram. Trendlinjens lutning är hastighetskonstanten.

 

Min frågor är:

När man tar fram hastighetskonstanten, varför används lnV-Vt istället för bara Vt.

Hur vet man att reaktionen är av första ordningen?

 

Tack på förhand!

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 6 okt 2017 17:06 Redigerad: 6 okt 2017 17:20

Normalt brukar man räkna fram eller mäta koncentrationen hos en av reaktanterna, använda logaritmerade versionen av ekvationen för en 1:a ordningens reaktion och sedan göra en plot. Om ln[Reaktant] plottas mot t motsvarar lutningen -k och skärningen med y-axeln är ln(ursprungskoncentration).

Om jag tänker rätt blir väl differensen mellan gasvolymen vid t(oändligheten) och t ett sätt att mäta hur mycket gas som är kvar att producera från reaktanterna. Med andra ord blir det ett sätt att mäta hur mycket reaktant som finns kvar, vilket kan användas istället för ln[Reaktant].

Man vet att reaktionen är av 1:a ordningen eftersom mätpunkterna hamnar på en rät linje om man gör enligt metoden jag beskrev. Om de inte gör det, måste man testa någon annan reaktionsordning.

stupidugly 159 – Fd. Medlem
Postad: 6 okt 2017 17:43

Såklart det är för att visa hur mycket som finns kvar i lösningen och naturliga logaritmen kommer från att det är en reaktion av första ordningen. Det borde jag nästan ha förstått. :)

Är det enda sättet att veta vilken ordning reaktionen har? Jag har något minne av att det har med koefficienterna i reaktionsformeln att göra.

Så eftersom 1 mol bensendiazoniumklorid bildar 1 mol kvävgas, är reaktion av första ordningen?

Men om 2 mol reaktant skulle bilda 1 mol produkt, skulle det då vara av andra ordningen?

 

Tack för svaret!

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 6 okt 2017 17:50

Om reaktionen är av 1:a ordningen är reaktionshastigheten proportionell mot koncentrationen hos en av reaktanterna. En reaktion av 2:a ordningen är beroende av samma koncentration fast i kvadrat, alternativt av koncentrationen hos två olika reaktanter. Antingen [A]^2 eller [A]*[B].

3:e ordningen är normalt sett det högsta man stöter på. Då följer det samma princip som för 2:a ordningen. [A]^3, [A]*[B]*[C] eller liknande. Högre ordningar förekommer väldigt sällan. Det är väldigt osannolikt att fyra molekyler ska kollidera samtidigt med varandra och skapa något nytt.

stupidugly 159 – Fd. Medlem
Postad: 6 okt 2017 18:03

Då förstår jag även varför man ser det från trendlinjen lutning.

Bläddrade genom gamla föreläsningar nu och inser att jag har blandat ihop detta med jämviktskonstanten! Har svårt att skilja på små och stora bokstäver tydligen. :)

 

Enormt tacksam för hjälpen!

Svara
Close