Kemiska formler
Hej jag skulle behöva lite hjälp med att förstå hur man balanserar en formel. Jag har prov på det om några dagar så skulle uppskatta hjälp. Vår lärare tog kolväte + Syrgas —> koldioxid + vatten + Energi , men jag förstod ändå inte.
Skall ni verkligen kunna det på högstadiet?
Läraren sa att det kommer komma på gymnasiet, men att det är bra ifall vi kan en formel eller kan förstå det inför kemi provet nu i nian
Det finns alltid lika många atomer av varje slag efter reaktionen som det fanns från början. Det är principen bakom alla kemiska reaktionsformler.
Det går inte att balansera en formel som är " kolväte + Syrgas —> koldioxid + vatten + Energi", för olika kolväten gör att det bildas olika många koldioxid och vatten, och därmed går det åt olika många syrgasmolekyler. Om kolvätet är metan blir det så här:
metan + syrgas => koldioxid + vatten
En metanmolekyl består av en kolatom och fyra väteatomer. En kolatom kan bli till en koldioxid (då behövs det två syreatomer, d v s en syrgasmolekyl). Fyra väteatomer kan bli till två vattenmolekyler (då behövs det två syreatomer, d v s en syrgasmolekyl). Det behövs alltså två syrgasmolekyler totalt, så den balanserade reaktionsformeln blir
CH4(g) + 2O2(g) => CO2(g) + 2H2O(g).
Jaha ok då förstår jag