6 svar
325 visningar
biologisnillet behöver inte mer hjälp
biologisnillet 11
Postad: 31 aug 2021 08:59

Kemiska bindningar och värme

Hej!

I skolan har vi genomfört en laboration om hur olika kemiska bindningar reagerar med värme. Vi började med att värma upp strösocker i en aluminiumform och såg att det efter ett tag började smälta. Sedan gjorde vi samma sak med salt som inte smälte alls. 

Vi har läst om de olika bindningarna och jag har förstått att salt (natriumklorid) har jonbindningar, medan socker (sackaros) har kovalenta bindningar. Men jag förstår ändå inte, är jonbindningar stabilare än kovalenta bindningar? Eller finns det någon annan förklaring?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 31 aug 2021 09:15

Det finns en annan förklaring. Det är inte kovalenta bindningar som håller ihop sockermolekylerna med varandra (när nånting smälter är det ju inte själva molekylerna som går sönder).

biologisnillet 11
Postad: 31 aug 2021 09:17

Hur menar du? När sockret smälter är det väl bindningarna som bryts? 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 31 aug 2021 09:25

Ja, visst är det bindningar som bryts, men det är bindningar mellan olika sockermolekyler, inte inom en sockermolekyl.

På samma sätt går ju inte vattenmolekylerna sönder när is smälter.

biologisnillet 11
Postad: 31 aug 2021 10:17

Okej, alltså är bindningarna mellan sockermolekylerna inte lika stabila som bindningarna mellan natriumkloriderna? Därför har saltet en högre smältpunkt än sockret.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 31 aug 2021 10:51

Mellan olika sockermolekyler finns det bara (ganska svaga) vätebindningar, så socker smälter om man värmer det (fast socker reagerar och förändras när det smälter, så det är inget riktigt bra exempel - vatten funkar bättre).

Mellan de olika jonerna i NaCl finns det starka jonbindningar, så man behöver värma saltet väldigt mycket innan det smälter (men det går!).

biologisnillet 11
Postad: 31 aug 2021 10:56

Tack!

Svara
Close