kemiska bindningar
Hur skulle man kunna svara på denna frågan? Behöver inget långt svar, lite kortfattat.
Resonera kring hur kemisk bindning avgör kokpunkt och löslighet.
Vi har gått igenom nedanstående bindningar:
- Jonbindning stark bindning: höga kokpunkter, löslighet beror på vilka jonföreningar det är.
- Metallbindning stark bindning: höga kokpunkter, låg löslighet
- Molekylbindning
Hej och Välkommen till Pluggakuten!
Det går att resonera lite kortfattat om bindningarnas påverkan på kokpunkt och löslighet, som du börjat med för två av bindningstyperna.
För molekylbindningen - där misstänker jag att du menar bindningar mellan molekyler, de s.k. intermolekylära bindningarna?
Vilka är de, och hur påverkar de kokpunkten? Ofta jämförs polära och opolära ämnen, som exempel för intramolekylära bindningar, så du kanske kan börja med det.
Okej, tack!
Sen har jag en till fråga angående om löslighet, behöver inget långt svar, gärna lite kortfattat :)
Hur kan kemisk bindning avgöra lösligheten hos både jonbindning, metallbindning och molekylbindningar (intermolekylära bindningar)?
Det är inte så enkelt att besvara med en mening, bland annat för att de olika kemiska bindningarna påverkar lösligheten på lite olika vis. Ett ämnes löslighet i ett annat är summan av attraherande bindningar mellan ämnena, och bortstötande interaktioner.