5 svar
610 visningar
PluggMotiverad behöver inte mer hjälp
PluggMotiverad 79 – Fd. Medlem
Postad: 26 jan 2019 22:57 Redigerad: 26 jan 2019 23:12

Kemiska bindingar

Jag behöver hjälp att få större förståelse för kemiska bindningar, strukturformler och dipoler. 

Här är några saker jag känner mig väldigt osäker på, och det känns som jag gör fel:

  • Hur vet jag om disvaveldiklorid, S2Cl2, är en molekylförening eller jonförening. Såhär tänker jag: Både svavel och klor är icke-metaller och har väldigt liten skillnad i elektronnegativitet. Därför kan det inte vara en jonförening  utan måste vara en molekylförening med kovalenta bindingar mellan atomerna... Är det rätt?
  • Hur ser strukturformeln ut för disvaveldiklorid?  Jag vet att svavel har 6 valenselektroner (och därför behöver 2 för ädelgasstruktur) och att klor har 7 valenselektroner (och behöver 1 elektron för ädelgasstruktur). Sammanlagt kommer det då finnas 13 elektronpar i molekylen.                           Strukturformeln jag har testat att ritat var linjär, men jag vet inte om det är rätt. Hur ska man komma fram till en molekyls form och struktur och om den t.ex. blir symmetrisk eller inte, och tetraedisk/linjär/vinklad o.s.v.
  • Hur vet jag om disvaveldiklorid är en dipol eller inte? Det jag tänker är att det finns väldigt liten skillnad i elektronegativitet mellan svavel och klor. =3,0-2,5=0,5. Kan det ändå vara en dipol, eller måste skillnaden i elektronegativitet vara större.

 

Hoppas att mina frågor inte är allt för otydliga. :)

SeriousCephalopod 2696
Postad: 26 jan 2019 23:03 Redigerad: 26 jan 2019 23:16

Svavel är inte en metall, det är en icke-metall. Det har formen av en mjuk gul kristall eller ett gult pulver i ren form och saknar såväl metallglans som hög ledningsförmåga osv.

Klor är också en icke-metall så jag antar att du vänt på begreppen.

Känner du till något annat sammansatt ämne som liknar svavel-klorid dvs något (icke-metall)-klorid eller svavel-(icke-metall) ämne? Om du vet beteendet hos det kan du kanske gissa att disvavelklorid har liknande egenskaper. 

Gällande form för en molekyl så börjar man med att bara skissa hur de hänger ihop utan geometri med valenselekronsargument och sedan kan man lägga till geometrin genom några tumregler:  4-enkelbindningar bildar en tetraeder (Metan CH4), 2 dubbelbindningar ligger på en linje (CO2), 1 dubbelbindning och 2 enkelvidningar bildar ett Y (hydrazin); två enkelbidningar ett V (H2O), en dubbel och en enkel bildar också ett V, osv.

Sedan följer några symmetriregler för hur olika bitar är roterade relativt varandra såsom att etan inte är spegelsymmetriskt och att diazen har olika former med olika symmtrier men generellt räcker tumreglerna för att man ska kunna avgöra polaritet. 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 26 jan 2019 23:14 Redigerad: 26 jan 2019 23:21

Varken svavel eller klor är metaller. Du har rätt i att det är en molekylförening.

Om en atom har 8 elektroner omkring sig (och det inte är några dubbel- eller trippelbindningar) kan man utgå ifrån att de fyra elektronparen pekar så mycket bort från varandra som möjligt, d v s mot hörnen i en tetraeder.

Klor är väldigt bra på att dra till sig elektroner (det är bara fluor, syre och kväve som är ännu bättre) så det blir en dipol, eftersom molekylen inte är symmetrisk.

Som vanligt hittar man mycket bättre info på engelska Wikipedia än på svenska.

PluggMotiverad 79 – Fd. Medlem
Postad: 26 jan 2019 23:20 Redigerad: 26 jan 2019 23:20

Ja, såg nu att jag skrivit metall istället för icke-metall. :)

Det enda sammansatta ämne som liknar disvavelklorid jag kan komma på är svaveldioxid, men jag vet inget om dess egenskaper/beteende heller..

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 26 jan 2019 23:25

Det ämne jag kommer att tänka på som har ungefär samma elektronkonfiguration som S2Cl2S_2Cl_2 är väteperoxid, H2O2H_2O_2. Visserligen har inte väte några fria elektronpar, men annars är det ganska likt.

SeriousCephalopod 2696
Postad: 26 jan 2019 23:30 Redigerad: 26 jan 2019 23:32

Jo, jag tror att du vet att svavel(di)oxid är en molekylförening. Det är ju vad man får om man låter svavel brinna i luft och då ser vi ju en blå låga och att det gula pulvret försvinner utan att lämna någon substans efter sig. Slutsatsen är då att det bildas en gas och gasprodukter vid förbränning är (väl?) alltid molekylföreningar. Förväntningen är att något liknande borde ske om atmosfären istället bestod av klorgas. 

Sedan hade man förståss kunnat utgå direkt från att par av ickemetaller generellt bildar ämnen bestående av molekyler såsom du nämne indirekt i första punkten. 

Svara
Close