Kemiska beräkningar
Jag förstår verkligen inte hur man ska veta vilka siffror som ska vara vart och varför. Min lärare säger bara att jag borde kunna, jag hittar inget någonstans.
ex. natriumklorid
( Mg2+) + (F) = MgF2
Varför hamnar tvåan där och inte vid magnesiumatomen? Hur vet man vilka siffror som ska vara vart är min fråga.
Tack på förhand <3
Välkommen till Pluggakuten!
Vet du hur man använder periodiska systemet för att hitta olika joners laddning?
Tack för ditt svar!
Det är väl att man ser antalet valenselektroner som ämnet har, sedan ser man hur det reagerar med det andra ämnet som det är i frågan om, alltså hur mycket valenselektroner det ämnet har. Då ser man hur de kan binda till varandra och hur många elektronpar som de delar, man kan se ifall jonen får 2 elektroner till, så skriver man 2-, längst upp till höger om atomens beteckning.
Problemet är bara att jag inte vet vad som händer med siffrorna när man skriver den kemiska beräkningen.
Nej, nu verkar du blanda ihop jonbindning (positiva joner, som har förlorat en eller flera elektroner, och negativa joner, som har en eller flera elektroner extra) med kovalent bindning, där atomerna delar på elektronpar.
Vilken laddning har en magnesiumjon?
Magnesiumjonen, Mg2+ är tvåvärt positiv. fluoridjonen, F- är envärt negativ. För att det ska vara en neutral laddning i magnesiumfluoriden måste laddningarna ta ut varandra (summan av laddningarna ska vara 0). Eftersom Magnesiumjonen har en 2+ laddning behöver man två stycken fluoridjoner för att de båda jonernas laddning ska ta ut varandra. Därför blir det Mg2++ 2F- MgF2
Oj, den enda skillnaden mellan jonbindningar och kovalenta bindningar är att jonbindningar bara sker mellan joner med metall och icke metaller, kontra kovalenta bindningar som sker mellan de andra ämnena?
Mg2+
Jaha, tack så mycket!
sassenoo skrev:Oj, den enda skillnaden mellan jonbindningar och kovalenta bindningar är att jonbindningar bara sker mellan joner med metall och icke metaller, kontra kovalenta bindningar som sker mellan de andra ämnena?
Mg2+
I stort sett, men det finns även salter som består av sammansatta joner, t ex ammoniumsulfat (NH4)2SO4 där det är jonbindning mellan sulfatjoner och ammoniumjoner och kovalenta bindningar mellan atomerna i ammoniumjonerna och sulfatjonerna.