Kemisk jämvikt och reaktioner
Hej!
Tycker det blir så svårt att gå vidare i kemin när man inte fattar det mest basala.. Så t.ex. denna reaktion, varför tar kolmonoxiden upp en till syreatom för, varför vill kvävedioxiden hellre lämna ifrån sig en syreatom? Jag sitter och räknar på valenselektroner för att kunna tänka mig varför men förstår ändå inte..
Sedan undrar jag, går alla möjliga reaktioner i universum åt båda håll?
Det är en jämvikt, så reaktionen kan gå åt båda hållen. Som tur är behöver man inte förstå vad som händer på atomnivå för att kunna räkna på jämvikten. Det som bestämmer var jämviktsläget är kallas Gibbs fria energi, som i sin tur beror på entalpiändring, entropiändring och temperatur.
I princip skulle man kunna säga att alla reaktioner skulle kunna gå åt båda hållen, men för en del reaktioner (t ex upplösning av stark syra i vatten) är sannolikheten för baklänges-reaktionen så ofantligt liten att man kan sätta den till 0. Så i verkligheten är svaret på din fråga nej.
På frågan om "varför" så finns det en del enkla samband, som att räkna valenselektroner (oktettregeln eller "fullt yttre skal") eller listan över olika ämnens elektrodpotentialer (hur gärna olika atomer vill ta upp eller lämna ifrån sig elektroner).
I många fall är det mer komplicerat än så, och det krävs noggrannare analys av orbitalhybridisering och annat som kan påverka energinivåerna för elektronerna. Det finns fortfarande svar på "varför" ett en reaktion sker, men förklaringen är ofta så komplicerad att det är enklast att säga "för att systemet får lägst energi då".
Just i frågan om kväveoxiderna och koloxiderna tror jag att det går att slå upp styrkan för de olika bindningarna, och visa att det bildas starkare bindningar i produkterna än i reaktanterna. Det är inte ett fullständigt svar på "varför", men det kan motivera varför jämvikten är förskjuten åt just det hållet.