Kemisk jämvikt kolsyra
Varför blir en läsk avslagen genom att låta den stå med korken öppen?
Går detta att förklara med kemisk jämvikt?
Natur21 skrev:Varför blir en läsk avslagen genom att låta den stå med korken öppen?
Går detta att förklara med kemisk jämvikt?
Ja, det är ett flertal jämvikter inblandade.
Smaragdalena skrev:Natur21 skrev:Varför blir en läsk avslagen genom att låta den stå med korken öppen?
Går detta att förklara med kemisk jämvikt?
Ja, det är ett flertal jämvikter inblandade.
Vill du förklara hur?
Börja med att visa hur du tänker själv! Vilka jämvikter kan du tänka dig som har med kolsyra att göra?
H2CO3 (aq) = H2O(l) + CO2 (g)
Det är en av dem. Vilka finns det mer? Tips: kolsyra är en syra.
Men anledningen till varför läsken blir avslagen beror väll på att koldioxiden släpps ut ur systemet eller något liknande? Det beror väll inte på att det är en syra?
Visst, men eftersom kolsyra är en syra så reagerar den med vattnet, så att det går att få in mycket mer koldioxid i läsken än det skulle ha gått om det inte varit en syra.