7 svar
71 visningar
Natur21 8
Postad: 6 mar 2023 19:28

Kemisk jämvikt kolsyra

Varför blir en läsk avslagen genom att låta den stå med korken öppen?

Går detta att förklara med kemisk jämvikt?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 6 mar 2023 19:33
Natur21 skrev:

Varför blir en läsk avslagen genom att låta den stå med korken öppen?

Går detta att förklara med kemisk jämvikt?

Ja, det är ett flertal jämvikter inblandade.

Natur21 8
Postad: 6 mar 2023 19:35
Smaragdalena skrev:
Natur21 skrev:

Varför blir en läsk avslagen genom att låta den stå med korken öppen?

Går detta att förklara med kemisk jämvikt?

Ja, det är ett flertal jämvikter inblandade.

Vill du förklara hur?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 6 mar 2023 19:47

Börja med att visa hur du tänker själv! Vilka jämvikter kan du tänka dig som har med kolsyra att göra?

Natur21 8
Postad: 6 mar 2023 19:55 Redigerad: 6 mar 2023 19:58

H2CO3 (aq) = H2O(l) + CO2 (g)

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 6 mar 2023 20:06

Det är en av dem. Vilka finns det mer? Tips: kolsyra är en syra.

Natur21 8
Postad: 6 mar 2023 20:29

Men anledningen till varför läsken blir avslagen beror väll på att koldioxiden släpps ut ur systemet eller något liknande? Det beror väll inte på att det är en syra?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 6 mar 2023 20:51

Visst, men eftersom kolsyra är en syra så reagerar den med vattnet, så att det går att få in mycket mer koldioxid i läsken än det skulle ha gått om det inte varit en syra.

Svara
Close