7 svar
161 visningar
Eli123be behöver inte mer hjälp
Eli123be 1807
Postad: 11 feb 2021 20:19

kemisk jämvikt

Gäller kemisk jämvikt för avundstning och kondensation också? och isåfall hur för tänker att det finns väl en viss förångningstemperatur för vatten (100 grader) ? hur kan då en viss del av vatten från kranen förångas?

mag1 9484
Postad: 11 feb 2021 21:25 Redigerad: 11 feb 2021 21:25

Visst finns det en jämvikt för avdunstning och kondensation, men det är inte en kemisk jämvikt. Det sker ingen kemisk omvandling, utan en fasövergång eller förändring av aggregationstillståndet.

I ett system med 100% relativ fuktighet av ett ämne (t.ex. vatten/vattenånga) kommer luften inte kunna lösa mer vatten, utan den mängd vatten som dunstar kommer få samma mängd vattenånga att kondensera - men detta är ingen kemisk omvandling utan en förändring av ämnets aggregationstillstånd - d.v.s. en fysikalisk process.

Eli123be 1807
Postad: 11 feb 2021 21:42
mag1 skrev:

Visst finns det en jämvikt för avdunstning och kondensation, men det är inte en kemisk jämvikt. Det sker ingen kemisk omvandling, utan en fasövergång eller förändring av aggregationstillståndet.

I ett system med 100% relativ fuktighet av ett ämne (t.ex. vatten/vattenånga) kommer luften inte kunna lösa mer vatten, utan den mängd vatten som dunstar kommer få samma mängd vattenånga att kondensera - men detta är ingen kemisk omvandling utan en förändring av ämnets aggregationstillstånd - d.v.s. en fysikalisk process.

Så det finns ingen riktig kemisk jämvikt för fasövergångar ? Men hur kan vatten ibland bli vattenånga trots att den inte går över tröskeln?

mag1 9484
Postad: 11 feb 2021 21:47

Nej, det sker ingen kemisk reaktion, så det är ingen kemisk jämvikt.

Hur menar du med "att den inte går över tröskeln"?

Eli123be 1807
Postad: 11 feb 2021 21:51

menar typ varför det redan finns vattenånga innan vattnet har nått sin kokpunkt? 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 11 feb 2021 21:59

De snabbaste vattenmolekylerna har tillräckligt hög hastighet för att kunna lossna från vattnet, d v s bli till vattenånga. Detta händer även för is.

mag1 9484
Postad: 11 feb 2021 22:02 Redigerad: 11 feb 2021 22:02

Det sker hela tiden kondensation och dunstning klart under vattnets kokpunkt, annars skulle aldrig svetten på kroppen torka, eller för den delen disken torka på torkstället, eller det bildas massor av små iskristaller när du andas ut (den vattenångan kommer från dina slemhinnor och följde med luften ut, trots dina 37°C i kroppen).

När en molekyl vatten dunstar, går det åt en viss mängd energi (oftast i form av värme som tas från molekylens omgivning). Motsatsen sker när vattenmolekylen kondenseras, energin friges till omgivningen. 

Det går t.ex. alldeles utmärkt att torka tvätt ute nu mitt i vintern, då få av de frysta vattnetmolekylerna i kläderna smälter (jämvikt 1) och en del av dessa flytande vattenmolekyler kommer dunsta till luften (jämvikt 2). Det sker inte snabbt, men då luftfuktigheten är så låg i luften, och det hela tiden tillförs lite värme till kläderna kommer jämvikterna 1 och 2 bägge vara förskjutna åt höger (fruset vatten => flytande vatten => vattenånga som förs bort med luften).

Eli123be 1807
Postad: 12 feb 2021 08:59

Tack så mycket!

Då förstår jag ::)

Svara
Close