1 svar
175 visningar
loglady 40
Postad: 16 jan 2021 13:33

Kemisk jämvikt

Hej, jag har en fråga angående kemisk jämvikt. 

I en exoterm reaktion, exempelvis i denna;

H2 (g) + I2 (g) ⇌ 2HI (g) + energi 

Så minskar ju koncentrationen vätejodid om man skulle höja temperaturen, eftersom att en ökad temperatur skulle öka reaktionshastigheten åt vänster (jämvikten förskjuts åt vänster). Om man vill att det ska tillverkas så mycket vätejodid som möjligt, det vill säga förskjuta jämvikten åt höger, så ska man ju därför ha låg temperatur. Men systemet avger ju fortfarande energi. 

Jag undrar nu, trots att man sänker temperaturen så kommer det fortfarande att avges värme i systemet, så att jämvikten alltid är lite förskjuten åt vänster? Att det är en exoterm process som avger värme på höger sida jämviktspilen, kommer väl göra att reaktionshastigheten åt vänster ökar? Hur kan en lägre temperatur öka reaktionshastigheten åt höger, när reaktionen åt vänster alltid får tillgång till lite mer energi? (därmed fler partiklar som "krockar" och en högre reaktionshastighet)

Peter 1023
Postad: 17 jan 2021 13:39

Det låter som att du har bra koll tycker jag.

loglady skrev:

Jag undrar nu, trots att man sänker temperaturen så kommer det fortfarande att avges värme i systemet, så att jämvikten alltid är lite förskjuten åt vänster?

Ja, så skulle man kunna uttrycka det. Det avges energi som höjer tempen och då ökar antalet reaktioner åt vänster.

Att det är en exoterm process som avger värme på höger sida jämviktspilen, kommer väl göra att reaktionshastigheten åt vänster ökar?

Ja, om inte värmen leds bort.

Hur kan en lägre temperatur öka reaktionshastigheten åt höger, när reaktionen åt vänster alltid får tillgång till lite mer energi? (därmed fler partiklar som "krockar" och en högre reaktionshastighet)

Allt du säger stämmer men man kan ju leda bort värme så att utbytet ökar. T.ex. leda bort värme så att tempen är konstant.

Svara
Close