1 svar
52 visningar
alexandrow 167 – Fd. Medlem
Postad: 17 maj 2017 08:20

Kemisk jämvikt

Om man ska enkelt och begripligt ska förklara begreppet jämvikt hur ska man definiera det då? Vet att vid en kemisk jämvikt blir det en nettoreaktion så att förändringen motverkas, att "det som matas in på ena sidan kommer ut på andra", att vid en kemisk jämvikt kan inte reaktionen förändras mer(?). Anledningen till varför jag frågar är för att jag tycker det är svårt att tolka/ känna igen en jämvikt utifrån bilder. Har en fråga där man ska svara på "vilka förändringar kan observeras då jämvikt ställt in sig i systemet" Där rätta svaret är att koncentrationen är lika stor på båda sidor samt vattennivån högre i A än andra sidan som är B. Hade velat lägga upp bild men vet inte hur jag gör..  Men kan säga att systemet från början/startpunkten är uppdelad i A och B, där A har 2M socker och 1M glukos och B har 1 M socker och 2 M glukos samt att vattennivån är lika hög på båda sidor. 

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 17 maj 2017 09:20

Jag gissar att det handlar om osmotiskt tryck. Fån början har du 2 mol upplösta molekyler per liter i A och 3 mol upplösta molekyler per liter i B. Vatten kommer att passera genom det semipermeabla membranet som borde finnas mellan de båda lösningarna, så att A-lösningen blir mer koncentrerad och B-lösningen mer utspädd. När koncentrationen är precis så stor att det motsvarar "extratrycket" från den översta biten i B-lösningen, har det blivit jämvikt. Det här är förklaringen till att man talar om osmotiskt tryck - det funkar som om det vore ett tryck.

För att lägga in en bild använder man ikonen näst längst till höger i inskrivningsrutan, den som ser ut som ett foto med ett berg och en sol.

Svara
Close