5 svar
874 visningar
bacon behöver inte mer hjälp
bacon 153
Postad: 23 maj 2021 20:08

Kemisk bindning ämnens löslighet

1-pentanol (C5H11OH) löser sig lätt i hexan, medan metanol (CH3OH) är svårlöslig i hexan. Förklara varför.

 

Lika löser lika. Därmed bör 1-pentanol binda till hexanmoleklyerna med hjälp av van der waals-bindningar. Metanol å andra sidan kan lösas i vatten, vilket innebär att den intermolekylära bindningen mellan metanol och vatten bör vara vätebindningar (kanske dipol-dipol också?) eftersom det innehåller en OH-grupp.

 

Skulle uppskatta om någon utförligt förklarade och besvarade uppgiften. Tack på förhand.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 23 maj 2021 20:12

Jag tycker att du har svarat på frågan.

bacon 153
Postad: 23 maj 2021 20:18

Okej, jag kanske har fått rätt men jag förstår knappt min motivering. 

För det första, är det möjligt att metanol binder till vatten med dipol-dipol också? Om det är möjligt, vad avgör om det är vätebindning eller dipol-dipol? Vilken bindning är liksom "mest prioriterad"?

 

För det andra, både 1-pentanol och metanol innehåller en OH-grupp, därför bör båda kunna lösas i vatten..? Då blir ju mitt argument om att metanol kan lösas i vatten helt irrelevant. Hur skulle du svarat på frågan?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 23 maj 2021 20:32

En vätebindning är en dipol-dipolbindning som är så vanlig, så stark och så viktig att den har fått ett eget namn. Om en väteatom sitter på någon av de små, elektronegativa atomerna F, O, N så kan det bli en vätebindning.

I metanolmolekylen är OH-gruppen ungefär hälften av hela molekylen. Det gör att metanol är en rejält polär molekyl. Den kan "få vara med och leka med vattenmolekylerna".

I 1-pentanol är OH-gruppen en liten, liten del av molekylen. Vattenmolekylerna "vill inte låta den vara med och leka". Vattenmolekylerna binder till varandra med vätebindningar istället, och de stackars pentanolmolekylerna får hålla tillgodo med varandra.

bacon 153
Postad: 23 maj 2021 20:37

Okej, storleken på molkeylen spelar alltså stor roll för hur lättlöslig den är i vätskor? Dvs, stora molekyler med få OH-grupper är väldigt svårlösliga i vatten eftersom de har svårt att binda med vätebindningar. Däremot mindre molekyler, t.ex. metanol kan med lätthet binda till vattenmolekylerna med vätebindning.

Och hexan (c6h14) är en stor molekyl med ingen OH-grupp och bör per automatik binda med van der waals till 1-pentanolet, vilket metanol inte kan?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 23 maj 2021 20:48

Just det.

Svara
Close